USA uuringus selgus, milline Covid-19 vaktsiin pakub haiglaravi eest kõige rohkem kaitset

PM Tervis
Copy
Pärnu Haigla. COVID-19 Süstal vaktsiiniga
Pärnu Haigla. COVID-19 Süstal vaktsiiniga Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kolme Ameerika Ühendriikides lubatud koroonaviiruse vaktsiini võrdlevas uuringus leiti, et Moderna vaktsiin on haiglaravi vältimisel pisut tõhusam kui Pfizer, vahendab CNN.

Pfizeri vaktsiin kaitses haiglaravi eest 88 protsendil juhtudest ja Moderna vaktsiini kaitse oli 93 protsenti. Jansseni vaktsiin pakkus 71 protsendist kaitset.

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus viis läbi üleriigilise vaktsineerimisuuringu, milles osales märtsist augustini üle 3600 Covid-19 tõttu hospitaliseeritud täiskasvanu. Uuringusse olid kaasatud immuunpuudulikkuseta inimesed.

Juhtiv nakkushaiguste ekspert Anthony Fauci ütleb, et Moderna Covid-19 võimendussüst võib tulla hiljem kui Pfizeril ja kolme annuseline vaktsineerimine võib olla parim variant.

«Kuigi need reaalsed andmed näitavad, et vaktsiinide kaitsetase võib mõnevõrra varieeruda, pakuvad kõik heakskiidetud või lubatud Covid-19 vaktsiinid olulist kaitset haiglaravi eest,» kirjutas haiguste kontrolli ja tõrje keskuse meeskond aruandes.

Nad leidsid, et suurim erinevus Moderna vaktsiini ja Pfizer-BioNtechi vaktsiini vahel oli tingitud antikehade langusest, mis algas umbes neli kuud pärast seda, kui inimesed olid Pfizeri vaktsiiniga täielikult vaktsineeritud.

«Erinevused vaktsiini efektiivsuses Moderna ja Pfizer-BioNTech vaktsiini vahel võivad olla tingitud suuremast mRNA sisaldusest Moderna vaktsiinis, erinevustest annuste vahel (kolm nädalat Pfizer-BioNTech versus neli nädalat Moderna puhul) või võimalikest erinevustest vaktsiini saanud rühmade vahel, mida analüüsis arvesse ei võetud,» kirjutas meeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles