Covid-19 võib kaasa tuua haruldase sündroomi (1)

PM Tervis
Copy
Sündroom halvendab närviühendusi kehas.
Sündroom halvendab närviühendusi kehas. Foto: Shutterstock

Oxfordi ülikooli kirjastuse avaldatud uus uuring näitas, et Covid-19 nakkus võib põhjustada Guillain-Barré sündroomi.

Alates 2020. aasta algusest on Covid-19 pandeemia mõjutanud kogu maailma kas otsese nakatumise või sotsiaalsete ja majanduslike tagajärgede kaudu. Lisaks tuntud tõsistele hingamisteede sümptomitele ja pikaajaliste tüsistuste ohule on teadlased ja rahvatervise ametnikud teatanud ka neuroloogilistest tüsistustest, vahendab Medical Xpress.

Guillain-Barré sündroom on autoimmuunhaigus, mille korral inimese immuunsüsteem ründab närve, põhjustades lihaste nõrkust ja aeg-ajalt halvatust. Haigus võib kesta nädalaid või mitu aastat. Haigus on suhteliselt haruldane (Ameerika Ühendriikides tekib haigus igal aastal 3000–6000 inimesel), kuid võib olla raske.

Selle seisundi põhjustab äge bakteriaalne või viiruslik nakkus. Alates pandeemia algusest on arstid teatanud üle 90 Guillain-Barré diagnoosi pärast võimalikku Covid-19 nakkust. Siiski on ebaselge, kas Covid-19 on veel üks potentsiaalne sündroomi tekitaja või kas teatatud juhtumid on juhuslikud.

Kasutades rahvusvahelist Guillain-Barré sündroomiga patsientide kogumit, uurisid teadlased patsiente 30. jaanuarist kuni 30. maini 2020. Selle aja jooksul lisati uuringusse 49 Guillain-Barré sündroomiga patsienti Hiinast, Taanist, Prantsusmaalt, Kreekast, Itaaliast, Hollandist, Hispaaniast, Šveitsist ja Ühendkuningriigist.

22 protsenti Guillain-Barré sündroomiga patsientidest, kes lisati pandeemia esimese nelja kuu jooksul uuringusse, olid eelnevalt põdenud läbi Covid-19. Need patsiendid olid kõik üle 50-aastased ja neist 65 protsendil esines näohalvatus. Neil oli haiguse vorm, mida iseloomustab närviimpulsse edasi kanda aitava müeliinkihi kadumine närvirakkudelt. Haiglasse vastuvõtmisel olid 73 protsendil Covid-19 nakkusega Guillain-Barré patsientidest põletikunäidud suurenenud. 

Teadlased rõhutasid siiski, et nad ei leidnud võrres varasemate aastatatega pandeemia esimese nelja kuu jooksul rohkem patsiente, kellel oleks diagnoositud Guillain-Barré sündroom. See viitab sellele, et kuigi tugev seos Covid-19 ja Guillain-Barré sündroomi vahel ei ole tõenäoline, võib Covid-19 mõnikord põhjustada patsientidel Guillain-Barré sündroomi.

«Meie uuring näitab, et Covid-19 võib harvadel juhtudel eelneda Guillain-Barré sündroomile,» ütles üks uuringu autoreid Bart C. Jacobs, «kuid tõelise ja põhjusliku seose olemasolu tuleb veel kindlaks teha».

Uuring ilmus teadusajakirjas Brain.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles