Kuidas salapärane Eva aitas Kreekal vähendada mitmekordselt Covid-19 levikut

PM Tervis
Copy
Tehisintellekt Eva tegi riiki saabujatele tõhusat Covid-19 taustakontrolli.
Tehisintellekt Eva tegi riiki saabujatele tõhusat Covid-19 taustakontrolli. Foto: Shutterstock

Uus uuring näitab, et Pennsylvania ülikoolis välja töötatud arvutusprogramm, mida Kreeka kasutas asümptomaatiliste Covid-19 nakkuste tuvastamiseks reisijatel, võib oluliselt aeglustada viiruse levikut.

«See oli väga suure mõjuga tehisintellekti projekt ja ma usun, et me päästsime elusid, kui töötasime välja tipptasemel uudse süsteemi pandeemia ajal suunatud testimiseks,» ütles ülikooli all tegutseva Marshall ärikooli andmeteaduste dotsent Kimon Drakopoulos, üks uuringu autoritest.

2020. aasta juulis avas Kreeka suuresti oma piirid, et säästa turismist sõltuvat majandust pikaajaliste piirangute järel.

Kreeka tegi koostööd USC Marshalli ja Whartoni ärikoolidega, et luua tehisintellekti Eva, mis kasutab reaalajas andmeid kõrge riskiga külastajate testimiseks. Tõendid näitavad, et algoritm tuvastas peaaegu kaks korda rohkem asümptomaatilisi nakatunud reisijaid, kui Kreeka oleks tuginenud ainult reisipiirangutele ja juhuslikule Covid testimisele.

«Meie töö Evaga tõestab, et reaalajas andmete ja tehisintellekti hoolikas integreerimine pakub suuri eeliseid tavapäraste, laialdaselt kasutatavate lähenemisviiside ees pandeemia juhtimisel,» ütles USC Marshalli andmetöötluse dotsent Vishal Gupta.

Ühine uuring avaldati ajakirjas Nature.

Üks telefonikõne käivitab Kreekas Covid-testimise algoritmi

Eva projekt sai alguse suvel 2020, kui Drakopoulos saatis pärast Kreeka piiride avamise teate saabumist peaminister Kyriakos Mitsotakisele e-kirja, milles esitas küsimusi riigi plaani kohta ja pakkus vabatahtlikku abi.

Mõne tunni jooksul sai Drakopoulos vastuse otse Mitsotakiselt, kes kutsus teda kohtumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles