Millise vaktsiini lisadoosi saavad eelnevalt AstraZenecaga poogitud?

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv.
Vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv. Foto: Jüri Loorihng

Eestis otsustas immunoprofülaktika ekspertkomisjon septembris, et teatud immuunpuudulikkuse seisunditega inimestele – neile, kellel esmase kuuri tulemusena eeldatavasti ei tekkinud piisavat immuunvastust – võib soovitada Covid-19 vaktsiini lisadoosi. Aasta alguses laialdaselt süstitud AstraZeneca vaktsiini enam Eestis ei kasutata – millise kaitsesüsti saavad nüüd eelnevalt sellega vaktsineeritud?

«Kui eelnevalt on manustatud AstraZenecat, siis võib kolmanda doosina manustada Pfizer/BioNTech või Moderna vaktsiini,» ütleb terviseameti kommunikatsioonispetsialist Kirsi Pruudel.

Jansseni ühedoosilise vaktsiiniga poogitud saavad immuunpuudulikkusega inimeste Covid-19 vastase vaktsiini lisadoosiga vaktsineerimise juhendi järgi samuti Pfizer/BioNTech või Moderna vaktsiini.

Kui kuur on läbitud kindla tootja mRNA vaktsiiniga, on soovitatav lisadoos manustada sama tootja mRNA vaktsiiniga. Arsti otsusel ja patsiendi nõusolekul on põhimõtteliselt võimalik ka mRNA vaktsiinide kombineerimine, kuid kuna uuringu- ja teadusandmeid selle kohta ei ole, ei ole võimalik sellekohast ametlikku soovitust praegu anda.

Juhendi kohaselt võib lisadoosi manustada mitte varem kui 28 päeva möödumisel teisest doosist ja ühedoosilise vaktsiini puhul mitte varem kui 28 päeva pärast esimest doosi.

Juhul kui patsient on eelnevalt vaktsineeritud (pooliku või täiskuuriga) ja seejärel haigestunud Covid-19sse või vastupidi, võib lisadoosi manustada mitte varem kui 28 päeva pärast tervenemist või viimase Covid-19 vaktsiinidoosi manustamist.

Sihtrühmad, kes Covid-19 vaktsiini lisadoosi vajavad

Nõrgestatud immuunsusega sihtrühmad, kellest osa patsientidele on lisadoosi tegemine näidustatud:

  • luuüdi siirdamise läbinud patsiendid (viimase kahe aasta jooksul või kui on immuunsupressiivsel ravil);
  • mõõduka või raske primaarse immuunpuudulikkusega patsiendid;
  • aktiivravil hematoloogilise kasvajaga patsiendid;
  • onkospetsiifilisel aktiivravil olevad soliidtuumoriga patsiendid;
  • soliidorgani transplantatsiooni järgne patsient, kes saab immuunsupresseerivat ravi;
  • püsivalt kõrges doosis glükokortikoidravi (20mg/d prednisolooni või selle ekvivalent) või püsivalt muud immuunsupresseerivat ravi saavad patsiendid;
  • madala CD4+ väärtusega (<200) HIV-positiivsed.

Allikas: Terviseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles