Prantsusmaa kahekordistab Covid-19 vaktsiiniannetusi

PM Tervis
Copy
Vaktsiin koroonaviiruse vastu.
Vaktsiin koroonaviiruse vastu. Foto: Ain Liiva

Prantsusmaa kahekordistab vaktsiinidoose vaesematele riikidele 120 miljonile, ütles Prantsuse president Emmanuel Macron.

«Ebaõiglus seisneb selles, et teistel mandritel, ilmselgelt, toimub vaktsineerimine väga hilja,» ütles ta. «Me peame tegutsema kiiremini, jõulisemalt.»

«Prantsusmaa lubab kahekordistada dooside arvu, mida see annab.»

«Me liigume 60 miljonilt 120 annetatud vaktsiinile.»

Kolmapäeval teatas USA, et kavatseb kahekordistada oma vaktsiinidooside arvu, millega selle kogupanus ulatub 1,1 miljardi doosini.

Euroopa Liit on lubanud jagada teistele riikidele 500 miljonit doosi. Hiina lubas teisipäeval aasta lõpuks anda teistele riikidele kaks miljardit doosi.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) juhi Tedros Adhanom Ghebreyesuse sõnul valitseb vaktsiinidooside poolest maailma rikaste ja vaeste riikide vahel üüratu ebavõrdsus, mis on ebaõiglane.

«Ma ei ole vait, mil ettevõtted ja riigid, mis kontrollivad ülemaailmset vaktsiinidega varustamist, arvavad, et maailma vaesed peaksid leppima vaid ülejääkidega,» ütles ta varem sel kuul.

Aafrika liidrid palusid septembris võimalust osta vaktsiinidoose.

Aafrika 53 riigis, kus elab enam kui 1,3 miljardit inimest, on saja inimese kohta saadud umbes kümme vaktsiinidoosi. USA-s ja Kanadas, kus elab natuke üle 368 miljoni inimese, on saja inimese kohta saadud 120 vaktsiinidoosi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles