Pfizer alustas koroonaravimi meditsiiniliste katsetustega

Copy
Covid-19 antikehade uurimine laboris.
Covid-19 antikehade uurimine laboris. Foto: Shutterstock

USA ravimihiid Pfizer teatas esmaspäeval, et alustas kesk- või lõpufaasis olevate meditsiiniliste katsetustega ravimiga, mis leevendaks koroonaviirusega nakatunud inimeste haigusnähte.

Mitmed ettevõtted töötavad suukaudsete viirusevastaste ravimitega, mis sarnanevad sellele, mida Tamiflu ravim teeb grippi haigestunutega ja takistab haiguse kulu edenemist raskesse faasi.

«Usume, et viirusega toimetulek nõuab tõhusat ravi inimestele, kes on nakatunud või olnud lähikontaktsed, täiendades vaktsiinide mõju,» ütles ettevõtte teadusjuht Mikael Dolsten.

Pfizer alustas 2020. aasta märtsis ravimi arendust, mille nimeks PF-07321332 ja katsetab selle kombinatsiooni ritonaviiriga, mida kasutatakse HIV-i raviks.

Ravimikatsetustel osaleb 2660 täiskasvanut, kes alustavad ravimi katsetamist viiruse esimeste sümptomite ilmnemisel või kohe pärast teadasaamist kokkupuutest viirusega. Neile antakse juhusliku valimi alusel kaks korda päevas viis kuni kümme päeva järjest kas PF-07321332 ja ritonaviiri kombinatsiooni või platseebot.

Eesmärgiks on hinnata 14. päevaks ravimite ohutust ja tõhusust SARS-CoV-2 nakkuse ja sümptomite ennetamisel.

Ka teised ettevõtted katsetavad olemasolevaid suukaudseid koroonaravimeid, kuid Pfizeri oma on esimene spetsiaalselt koroonaviiruse vastane ravim. Seda teatakse «proteaasi pidurdajana» ning laborikatsetustel on see takistanud viiruse paljunemist. Juhul, kui see toimib ka päriselus, on see tõhus ilmselt vaid nakatumise varases faasis.

Selleks ajaks, kui koroonaviirus on kulgenud ägedasse faasi, on viirus paljunemise peaaegu lõpetanud ja patsiendid kannatavad üliaktiivse immuunreaktsiooni all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles