Euroopa ravimiamet alustas Spikevaxi tõhustusannuste hindamist

BNS
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Euroopa Ravimiamet (EMA) on alustanud vaktsiinitootja Moderna Covid-19 vaktsiini Spikevaxi tõhustusannuste kasutamise taotluse hindamist.

Moderna taotlus näeb ette vaktsiini manustamist vanematele kui 12-aastastele inimestele vähemalt kuus kuud pärast teist annust, teatas Eesti ravimiamet. Tõhustusannuste eesmärk on taastada vaktsiini toime pärast esimesest vaktsineerimisest saadud kaitse nõrgenemist.

EMA Inimravimite komitee (CHMP) hindab Spikevaxi turustava ettevõtte Moderna esitatud andmete, sealhulgas käimasoleva kliinilise uuringu tulemusi kiirendatud korras ning otsustab, kas vaktsiini kasutuse muudatuse soov on põhjendatud.

EMA ja Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskus (ECDC) on varem avaldanud oma seisukoha vaktsiinide lisa- ja tõhustusannuste vajaduse osas. Kuigi praegu ei peeta Covid-19 vaktsiini tõhustusannuste vajadust kiireloomuliseks, hindab EMA Moderna taotlust, et vajaduse korral oleks tõhustusannuste kasutamist toetavad tõendid olemas.

Spikevax on vaktsiin Covid-19 ennetamiseks. Praegu on see lubatud kasutamiseks vanematel kui 12-aastastel. Vaktsiin sisaldab molekuli nimega informatsiooni-RNA (mRNA), kus on juhised viiruse ogavalgu tootmiseks. Ogavalk toimib antigeenina ning valmistab keha ette kaitsmaks end SARS-CoV-2 vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles