Uuringus selgus, milline on Covid-19 tõttu hospitaliseeritute tervis üks aasta hiljem

PM Tervis
Copy
ITK Covid-19 osakond.
ITK Covid-19 osakond.

Hiinas Wuhanis Covid-19 tõttu hospitaliseeritud patsientide tervist hinnati 6 ja 12 kuud pärast sümptomite algust.

Mõlemal jälgimisvisiidil käisid 1276 inimest keskmises vanuses 59 aastat, 53 protsenti neist olid mehed, vahendab Med24.

Vähemalt ühe püsimajäänud sümptomiga patsientide osakaal langes 68 protsendilt (831/1227) kuue kuu möödumisel 49 protsendini (620/1272) aasta möödumisel. Hingeldust esines kuue kuu möödumisel 26 protsendil ning 12 kuu möödumisel 30 protsendil uuritavatest.

Kuue minuti käimistesti osas 6 ja 12 kuu möödudes erinevusi ei leitud. Nendest patsientidest, kes enne haigestumist olid tööl käinud, oli aasta möödudes oma endisele tööle naasnud 88 protsenti.

Meestega võrreldes oli naistel 43 protsenti suurem tõenäosus väsimuse või lihasnõrkuse esinemiseks, kaks korda suurem tõenäosus ärevuse või depressiooni olemasoluks ning kolm korda suurem tõenäosus difusioonivõime häirumiseks kopsudes.

Võrreldes haigust mittepõdenud kontrollgrupi inimestega oli Covid-19 põdenutel aasta möödudes rohkem probleeme liikumise, valu, ebamugavustunde, ärevuse ja depressiooniga ning neil olid tugevamad sümptomid.

Suuremal osal Covid-19 tõttu hospitaliseeritutel oli aasta möödudes toimunud hea füüsiline ja funktsionaalne paranemine ning nad olid tagasi saanud oma endise elu ja käisid tööl, aga nende tervislik seisund oli halvem kui kontrollpopulatsioonis. 

Uuring avaldati ajakirjas Lancet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles