Selgus, millised on Covid-19 revaktsineerimise kõrvalnähud

PM Tervis
Copy
Vaktsineerima oodatakse kõiki üle 12-aastaseid ja alaealistel on vajalik vanema nõusolek.
Vaktsineerima oodatakse kõiki üle 12-aastaseid ja alaealistel on vajalik vanema nõusolek. Foto: Kristjan Teedema

​Uued andmed näitavad, et Covid-19 vastase revaktsineerimise annused olid hästi talutavad, ütles CNNi andmeil USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse direktor dr Rochelle Walensky.

«Kõrvaltoimete esinemissagedus ja tüüp olid sarnased pärast teist vaktsiinidoosi täheldatuga ning need olid enamasti kerged või mõõdukad ja lühiajalised,» ütles Walensky Valges Majas raportit esitledes.

Vastavalt uuele aruandele on 19. septembri seisuga USA-s saanud täiendavaid annuseid Covid-19 vaktsiini 2,21 miljonit inimest. Nendest 22 191 teatasid nutirakenduse kaudu küsitluses, kuidas tundsid end pärast vaktsineerimist. Uus uuring sisaldab aruandeid alates 12. augustist, mil USA toidu- ja ravimiamet lubas immuunpuudulikkusega inimestele täiendavaid annuseid.

Kõrvalmõjudest teatas umbes 7000 inimest ehk peaaegu 32%. Rohkem kui 6200 ehk umbes 28% ei suutnud enda sõnul vaktsineerimisjärgsel päeval teha tavapäraseid tegevus.

Kõige sagedasemad kaebused olid valu süstekohas (71%), väsimus (56%) ja peavalu (43,4%). Neist, kes teatasid üldisest valust, kirjeldas ainult umbes seitse protsenti seda kui «tugevat». Tugevaks määratleti valu, mis muudab «igapäevased tegevused keeruliseks või võimatuks».

12 591 inimesest, kes jälgisid oma enesetunnet pärast iga mRNA vaktsiini annust, teatas kolmandale süstile kohalikust reaktsioonist 79,4% ja süsteemsest reaktsioonist 74,1%. See sarnaneb sellega, mida teatasid inimesed pärast teist annust – 77,6% teatas kohalikest reaktsioonidest ja 76,5% süsteemsetest reaktsioonidest.

«Kolmandad Covid-19 annused tunduvad olevat ohutud ja inimestel tekkisid Covid-19 vaktsiinile sarnased kerged kuni mõõdukad reaktsioonid, kui üldse,» seisab raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles