Küsimus lahendatud ⟩ Kas Covid-19 mõjutab naiste kuutsüklit?

PM Tervis
Copy
Sotsiaalmeedias levinud postituste kohaselt ilmnes Covid-19 pandeemia ajal naistel kuutsüklites ebakorrapärasusi.
Sotsiaalmeedias levinud postituste kohaselt ilmnes Covid-19 pandeemia ajal naistel kuutsüklites ebakorrapärasusi. Foto: Shutterstock

Ameerika Northwesterni ülikooli uuring näitas, et Covid-19 pandeemia ajal tekkisid naistel menstruatsioonitsüklis ebakorrapärasused, kuid selle põhjuseks polnud pandeemia, vaid stress, kirjutab Medical Xpress

See on esimene uuring, mis keskendus stressi ja menstruatsiooni vahelise seose uurimisele. Uuringus küsitleti rohkem kui 200 naist nende menstruaaltsüklite ajal juunist augustini 2020. Eesmärk oli paremini mõista, kuidas Covid-19 paneemia mõjutab menstruaaltsükleid. 

Enam kui pooled (54 protsenti) uuringus osalenutest kogesid oma menstruaaltsüklis muutusi pärast Covid-19 pandeemia algust 2020. aasta märtsis.

Tulemused näitasid, et inimestel, kellel oli Covid-19 pandeemia ajal kõrgem stressitase, esines sagedamini menstruaalverejooksu ja pikemat kuutsükli perioodi võrreldes mõõduka stressitasemega inimestega. 

Uuring «Stressi mõju menstruaaltsüklilisusele Covid-19 pandeemia ajal» avaldati 28. septembril ajakirjas Journal of Women's Health. Uuringu autorid ütlesid, et see annab parema ülevaate sellest, kuidas on pandeemia mõjutanud naiste vaimset tervist ja reproduktiivtervist. 

«Me teame, et stress võib negatiivselt mõjutada meie üldist tervist ja heaolu, kuid naistel ja inimestel, kellel on menstruatsioon, võib stress häirida ka normaalseid menstruaaltsükli mustreid ja üldist reproduktiivtervist,» ütles uuringu juht ja autor Nicole Woitowich.

Varem on täheldatud, et menstruaaltsükli ebakorrapärasusest teatavad rohkem naised, kellel on meeleoluhäired, ärevus, stress või depressioon. 

Alates pandeemia algusest on sotsiaalmeedia olnud üks peamisi platvorme, kus naised saavad jagada küsimusi või muresid oma menstruaaltsükli kohta. «Reproduktiivtervist ei tohiks Covid-19 kontekstis eirata,» ütles Woitowich. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles