Rootsi peatas noorte täiskasvanute kaitsepookimise Moderna vaktsiiniga (1)

Copy
Vaktsineerima oodatakse kõiki üle 12-aastaseid ja alaealistel on vajalik vanema nõusolek.
Vaktsineerima oodatakse kõiki üle 12-aastaseid ja alaealistel on vajalik vanema nõusolek. Foto: Kristjan Teedema

Rootsi terviseamet soovitas kolmapäeval peatada ajutiselt Moderna Covid-19 vaktsiini kasutamise noorte täiskasvanute kaitsesüstimisel, tuues põhjuseks harvaesinevad kõrvalmõjud südamele.

Terviseameti andmeil kestab paus esialgu 1. detsembrini, selgitades, et amet oli saanud tõendeid suurenenud kõrvalnähtude ohust, nagu südamelihasepõletik (müokardiit) ja südamepaunapõletik (perikardiit).

«Terviseamet otsustas ettevaatusabinõuna peatada Moderna vaktsiini Spikevaxi kasutamise kõigi alates 1991. aastal ja hiljem sündinute pookimisel,» teatas agentuur avalduses, lisades, et need vanuserühmad peaksid selle asemel saama kaitsesüsti Pfizer/BioNTechi vaktsiiniga.

Agentuuri teatel tundub oht olema seotud just teise doosi Moderna vaktsiinisüstiga ning on valdavam noorte meeste ja poiste hulgas vahetult teisele vaktsiinisüstile järgnevatel nädalatel.

Sümptomid lähevad tavaliselt iseenesest üle, kuid arst peaks need üle vaatama.

«Need, kes on hiljuti vaktsineeritud esimese doosi Moderna vaktsiiniga, ei pea olema mures, sest oht on imeväike, kuid on hea teada, milliste sümptomite osas peaksite valvel olema,» ütles Rootsi peaepidemioloog Anders Tegnell.

Terviseamet annab soovitusi Rootsi ravipiirkondadele ning reeglina võetakse soovitusi arvesse.

Rootsis on pea 81 000 inimest sellest vanuserühmast saanud juba esimese kaitsesüsti, kuid teist neile ei pakuta, kinnitas terviseamet, lisades, et «käivad arutelud selle üle, mis oleks sellele vanuserühmale parim lahendus».

Euroopa Ravimiamet (EMA) andis juulis erakorralise loa kasutada Moderna koroonavaktsiini ka noorukite pookimisel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles