UURING Covid-19 poolt rikutud maitsemeele ja lõhnatajuga kaasneb veel mitu probleemi

PM Tervis
Copy
Naine söömas arbuusi. Pilt on illustreeriv.
Naine söömas arbuusi. Pilt on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

Lõhnatundlikkuse häirumine või täielik kadumine on üks sagedasemaid Covid-19 sümptomeid. Häire kaob enamasti mõne nädala jooksul, kuid uuringute andmeil püsivad kümnel protsendil Covid-19 põdenutel lõhna-ja maitsetundlikkuse probleemid ka kuue või enama kuu möödudes haigestumisest, vahendab Eesti Arst.

Ühendkuningriigi Newcastle’i ülikooli teadurid V. Diiry ja D.B. Watson avaldasid teadustulemusi vahendavas veebiväljaandes The Conversation uurimuse Covid-19 põdemisega kaasnevate lõhnatundlikkuse häiretega patsientide hinnangutest oma elukvaliteedile ja häirega kaasnevatele probleemidele. Andmeid koguti Covid-19 põdemisel lõhnatundlikkuse kaotanud patsientide Facebooki grupis AbScent, kuhu kuulub ligi 9000 liiget.

Hinnang toidu maitsele sõltub teatavasti ühelt poolt maitseretseptorite kaudu saadavast informatsioonist, teiselt poolt ka toidu lõhnast. Lõhnatundlikkuse häire või selle kadu muudab ka hinnangut toidu maitsele, enamasti negatiivses suunas. Ekspertide hinnangul tagab maitsev toit kiiremini küllastustunde ja maitsvat toitu süüakse väiksemal hulgal. Häiritud lõhnatundlikkuse korral, tundmata õigesti toidu maitset, ei teki toidust küllastust ja süüakse üleliia. Paljud vaatlusalused märkasid, et mitu kuud kestnud lõhnatundlikkuse häirete ajal nende kehakaal tõusis.

Lõhnatundlikkuse kadu – anosmia – võib aegamööda muteeruda parosmiaks. Sel puhul hindab inimene varasemalt tuntud lõhnu erinevalt, enamasti ebameeldivatena. Mitmed vaatlusalused kirjeldasid parosmia korral tekkinud probleemina seda, et nad tundsid lähedate inimeste lõhna ebameeldivana, halvasti talutavana, mis häiris ka lähisuhteid.

Lõhnatundlikkuse taastumist võib soodustada vastav treening.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles