Ravimiamet selgitab: miks lõpetati Põhjamaades Moderna Spikevax süstimine noormeestele? (3)

PM Tervis
Copy
Covidi vastu vaktsineerimine.
Covidi vastu vaktsineerimine. Foto: Jüri Looring

Soome, Rootsi, Norra ja Taani teatasid sel nädalal, et lõpetavad Moderna Covid-19 vaktsiini manustamise noormeestele müokardiidi veidi kõrgenenud riski tõttu. Ravimiamet edastab selgituses, et müokardiidi risk on vaktsineerimisel väga väike, samas kui Covid-19 põdemisel on risk mitu korda suurem.

«Põhjamaades ei ole Spikevax vaktsiin keelatud. Vaktsiin on endiselt näidustatud alates 12. eluaastast,» edastab ravimiamet teates. Vaktsineerimissoovitusi jagavad ametid, aga mitte ravimiametid, peatasid või soovitasid peatada kasutamise noorukitel ja noorematel täiskasvanutel. «Murekohaks on müokardiit, mis koos perikardiidiga on mRNA vaktsiinidele (ka Comirnaty) teadaolevad ja väga harva esinevad kõrvaltoimed,» nenditakse ravimiameti teates.

Kuigi müokardiit on teadaolev mRNA vaktsiinidele, siis Rootsi, Taani ja Soome otsus piirata Covid-19 vaktsiini kasutamist noorematel inimestel, kes on sündinud 1991. aastal ja hiljem, puudutab ainult Spikevax (Moderna) vaktsiini ning see otsus on tingitud hiljutises ja seni avaldamata uuringus ilmnenud müokardiidi seni arvatust pisut suurema esinemissagedusega Spikevax vaktsiini 2. annuse järgselt.

«Tuleb mõista, et müokardiidi risk on vaktsiiniga väga väike, samas Covid-19 põdemisel on risk mitu korda suurem: NEJM ajakirjas avaldatud uuringu põhjal oli tõenäosus vaktsineeritutel kolm korda kõrgem kui vaktsineerimata isikutel (lisandus 2.7 juhtu 100 000 vaktsineeritu kohta), vaktsineerimata Covid-19 põdenutel suurenes müokardiidi tõenäosus 18 korda (lisandus 11 juhtu 100 000 inimese kohta,» edastab ravimiamet.

Kas Eestis on noorukid ja nooremad täiskasvanud Covid-19 vaktsiini järgselt müokardiiti haigestunud?

Kuni 30-aastastel inimestel ei ole Eestis ravimiameti andmeil teatatud ühestki tõsisest kardioloogilisest kõrvaltoimest, sealhulgas müokardiidist või perikardiidist.

«Meil on teada üks juhtum, kus 40-aastasel mehel tekkis müokardiit kuu pärast Comirnaty 1. annust, olemasolevate andmete põhjal ei saa seost vaktsiiniga välistada. Televisioonis (TV3 «Suur pettumus») perearsti poolt välja öeldud südame kõrvaltoime 13-aastasel noorukil Tallinna Lastehaiglast saadud andmete põhjal kinnitust ei leidnud.»

Spikevaxi on ravimiameti andmetel Eestis tehtud alla 30-aastastele umbes kaheksa korda vähem võrreldes Comirnatyga: alla 30-aastastel on vaktsineerimine lõpetatud Comirnatyga umbes 95 000 inimesel, Spikevaxiga umbes 11 200 inimesel. Koolilastele on valdavalt tehtud Comirnaty vaktsiini.

Kuidas müokardiiti või perikardiiti ära tunda?

Kuigi valu rindkeres ja väsimus võivad olla müo-/perikardiidi üheks sümptomiks, on need päris tavalised vaktsineerimisjärgsed reaktsioonid ning müokardiidi ja perikardiidi diagnoos kinnitatakse siiski ainult uuringutega (elektrokardiogramm, ultraheliuuring, vereanalüüsis südame lihasvalgu taseme tõus jm uuringud). Inimene ise endal müokardiiti või perikardiiti diagnoosida paraku ei saa.

Tänaste teadmiste kohaselt on müokardiit ja perikardiit tekkinud sagedamini mRNA vaktsiini (nii Comirnaty kui Spikevax) teise annuse järel, enamasti 2 nädala jooksul vaktsineerimisest. Seega on soovitatav enda tervisliku seisundit jälgida vähemalt paari nädala jooksul pärast vaktsineerimist. Kui mRNA vaktsiiniga vaktsineerimise järgselt tekivad häirivad ja püsivad rindkerevalud, koormustaluvuse langus, raskendatud hingamine või südamepekslemine, siis peaks pöörduma arsti poole.

Kas müokardiit ja perikardiit on ravitavad?

Olemasolevad andmed viitavad, et vaktsineerimisjärgne müokardiidi ja perikardiidi kulg ei erine üldise müokardiidi või perikardiidi kulust. Õigeaegse diagnoosi korral on müokardiit ja perikardiit hästi ravitavad. Reeglina piisab puhkusest ja valuvaigistitest.

Allikas: Ravimiamet

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles