Uuringus selgus, kuidas mõjutab Covid-19 ja gripi vastu koos vaktsineerimine immuunsust

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Sander Ilvest

Gripi ja Covid-19 vastu koos vaktsineerimine on ohutu ja kummagi haiguse vastu tekkiv immuunvastus sellest ei muutu, vahendab Med24.

Topeltpimedas uuringus osales 679 osalejat 12 erinevast keskusest. Uuritavad olid saanud esimese doosi kas Oxford/AstraZeneca või Pfizer/BioNTechi Covid-19 vastast vaktsiini.

Teise Covid-19 vaktsiinidoosiga koos manustati uuritavate teise õlavarde (või mõnel puhul reide) üks kolmest võimalikust gripivaktsiinist või platseebo. Kolm nädalat hiljem said esialgu gripisüsti saanud uuritavad platseebosüsti ning platseebosüsti saanud omakorda ühe gripivaktsiini. Sedasi sai võrrelda kõrvaltoimete esinemist ja immuunvastust nende kahe haiguse üheaegsel või eraldi manustamisel.

Kõrvaltoimeid esines, kuid need olid peamiselt kerged-mõõdukad, sealhulgas väsimus. 

Immuunvastus kummagi haiguse suhtes ei sõltunud sellest, kas Covid-19 ja gripivastane vaktsineerimine tehti samaaegselt või kolmenädalase vahega.

Uuringu tugevuseks on asjaolu, et välja ei jäetud rasedaid, tõsiste kontrollimata terviseprobleemidega, immuunpuudulikkusega ega üle 65-aastaseid inimesi, seega esindab see üsna hästi seda populatsiooni, kes gripivaktsiine vajab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles