Teadlased leidsid ühendi, mis takistab koroonaviiruse levikut rakkudes

PM Tervis
Copy
Ühendist MM3122 loodetakse teha suukaudne ravim, mis takistab koroonaviiruse levikut rakkudesse.
Ühendist MM3122 loodetakse teha suukaudne ravim, mis takistab koroonaviiruse levikut rakkudesse. Foto: Shutterstock

Washingtoni ülikooli meditsiinikooli teadlased St. Louis'is on välja töötanud keemilise ühendi, mis takistab SARS-CoV-2 viiruse rakkudesse sisenemise, kirjutab Medical Xpress

Ühendit nimega MM3122 uuriti algselt hiirte rakkudel ning katsed näitasid, et kui ühendit manustada nakkuse alguses, häirib see SARS-CoV-2 põhijooni, mille abil viirus rakkudesse tungib. 

Ühend sihib ühte peamist valku, mida nimetatakse transmembraanseks seriinproteaasiks 2 (TMPRSS2) ja mida kasutavad koroonaviirused, et siseneda rakkudesse ja inimest nakatada. 

«SARS-CoV-2 viirusega võitlemise jaoks on nüüd saadaval suurepärased vaktsiinid, kuid me vajame endiselt tõhusaid viirusevastaseid ravimeid, mis aitavad selle pandeemia tõsidust ohjeldada,» sõnas uuringu vanemautor biokeemia ja molekulaarbiofüüsika professor James W. Janetka. 

«Uurime võimalust, mille käigus saab manustada seda ühendit hiirtele ning seeläbi kaitsta neid nakatumise eest. Meie eesmärk on viia ühendi molekulid edasi inhibiitoriks, mida saab võtta suu kaudu ja sellest võib saada tõhus osa koroonaviiruse vastu võitlemisel,» lisas Janetka. 

Uus ravimühend blokeerib tugevalt TMPRSS2 ja teist sarnast valku, mida nimetatakse matriptaasiks ja mida leidub kopsu ning teiste rakkude pinnal. Mitmed koroonaviirused, sealhulgas SARS-CoV-2, kasutavad neid valke, et levitada viirust eelkõige kopsudes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles