SKA saab õiguse väljastada Covid-19 tõendeid

BNS
Copy
Covid-tõend. Foto on illustreeriv.
Covid-tõend. Foto on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi

Valitsus arutab neljapäeval ettepanekut, mille kohaselt saab sotsiaalkindlustusamet (SKA) hakata inimese soovil väljastama Covid-19 tõendeid.

Valitsus arutab neljapäevasel istungil sotsiaalministeeriumi ettepanekut, mille kohaselt võimaldatakse sotsiaalkindlustusametil (SKA) luua inimese soovil tervise infosüsteemis Covid-19 tõendeid, edastas valitsuse pressiesindaja.

Kehtiva korra kohaselt saab tervise infosüsteemi patsiendiportaalis luua Covid-19 tõendeid haiguse läbipõdemise, vaktsineerimise ja negatiivse testi tulemuse kohta. Inimesed, kellel puudub võimalus TISi patsiendiportaalis Covid-19 tõendeid luua, saavad tõendi loomiseks teha avalduse tervise ja heaolu infosüsteemide keskusele (TEHIK) või sotsiaalkindlustusametile.

Praegu loob Covid-19 tõendi ainult TEHIK sotsiaalkindlustusametile edastatud avalduste alusel, edaspidi saab tõendi loomise võimaluse ka SKA. Selleks luuakse SKA-le tehniline lahendus, mis võimaldab konkreetsele isikule asjakohase tõendi luua. SKA-le on nähtavad üksnes need andmed, mis on konkreetse tõendi koostamiseks vajalikud. Teisisõnu alusandmestikku ega muid andmeid tervishoiu infosüsteemist SKA-le ei kuvata.

SKA kulud tõendite väljastamiseks on 2021. aastal 318 547 eurot ja kui tõendite väljastamise vajadus jätkub samas mahus ka edaspidi, siis 820 567 eurot aastas. Tegemist on personalikuludega, isikukaitsevahenditega klientidele ja printimiskuludega. TEHIKu arendus- ja ülalpidamiskulude lisavajadus 2021. aastal on 107 916 eurot, millest 50 000 eurot on IT arenduskulud ja 57 916 eurot on TEHIKu tööjõukulud (täiendavad ametikohad). Kui tõendite väljastamise vajadus jätkub samas mahus ka edaspidi, on TEHIKu lisakulu 155 191 eurot aastas.

Tänavune lisakulu on plaanis katta valitsuse reservfondist. 2022. aasta riigieelarves nähti sotsiaalkindlustusametile ette ühekordselt ELi digitaalsete Covid-tõendite väljastamiseks 700 640 eurot. Sotsiaalministeeriumi valitsemisalale broneeriti sihtotstarbelisse reservi 2022. aastaks oluliste infosüsteemide ülalhoiuks 4,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles