Õdede liit: haiglahooneid ja voodeid on piisavalt, kuid mitte õdesid (3)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Pärnu haigla. Foto on illustratiivne.
Pärnu haigla. Foto on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino

Eesti õdede liit saatis peaministrile, rahandusministrile ning tervise- ja tööministrile pöördumise, kus palub kriisiolukorras astuda konkreetsemaid samme ning pöörab tähelepanu õdede puudusele.

«Eesti tervishoius on haiglahooneid, voodeid ja hingamisaparaate, kuid pole piisavalt õdesid, et hingamisaparaat töötaks ja patsiendid saaksid ravi. Õdede puudus ei leevene iseenesest, samuti mitte üleöö. Tervishoius töötades näeme vajadust strateegilise kriisijuhtimise järele ja selleks on tarvis valitsuse liikmete otsustavust. Panime kirja viis konkreetset sammu, millest igaüks viib meid lähemale tervishoiule, kus patsiendid päriselt abi saavad,» ütles Eesti õdede liidu president Anneli Kannus.

Saadetud kirjas andis liit ministritele ülevaate tervishoiu igapäevast, kus õdede nappusest ja ülekoormatusest on saanud reegel ning tervishoidu suunatud raha ei jõua töötegijateni.

Liit avaldab muret, et kunagi varem ei ole nii palju õdesid mõelnud tervishoiust lahkumisest kui praegu. Õed toovad oma lahkumismõtete juures pika ülekoormuse kõrval enim välja pikaajaliste lahenduste puudumisest tekkinud lootusetuse.

«Töötasu tõstmine ja koormusnormide kehtestamine on esimesed sammud, mis tuleks kiiresti astuda. Õdede õppekohtade arvu tuleb samuti kohe suurendada, sest suuremate lendudega alustamata ei jõua me kunagi suurema hulga õdedeni,» selgitas Kannus.

Peaminister Kaja Kallas andis õdede päeval tehtud pöördumises lubaduse, et valitsus võtab ette õdede puuduse lahendamise – selle täitmist nüüd ka oodatakse.

Kannuse sõnul näitaks konkreetsete sammude astumine õdedele, et riigijuhtidele läheb päriselt korda inimeste võimalus abi saada. Samuti annaksid need otsused tema sõnul õdedele jõudu raskes olukorras edasi pingutada.

Enne pandeemiat valitsenud õdede puuduses vastutas õde keskmiselt 12–14 patsiendi eest. Praeguse töökoormuse juures vastutab õde vahetuse jooksul juba kuni 20 abivajaja eest. Teadusuuringute kohaselt on ravi kvaliteet kõrgem, kui iga kuue patsiendi kohta töötab üks õde.

Tööks vajalik õe kutse omandatakse kõrgkoolis kolme ja poole aastaga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles