Indoneesia andis esimesena Novavaxi Covid-19 vaktsiinile kasutusloa

Copy
Vaktsiini kõrvalnähtude hulka kuuluvad tundlikkus, peavalu, lihasvalu ja väsimus.
Vaktsiini kõrvalnähtude hulka kuuluvad tundlikkus, peavalu, lihasvalu ja väsimus. Foto: Shutterstock

Biotehnoloogia ettevõte Novavax teatas esmaspäeval, et Indoneesia andis maailma esimese erakorralise kasutusloa ettevõtte Covid-19 vaktsiinile, mis kasutab praegustest vaktsiinidest erinevaid tehnoloogiaid.

Vaktsiinile pole vaja äärmiselt madalat hoiustamistemperatuuri, nagu mõnedele teistele vaktsiinidele, mis tähendab, et vaktsiinil võib olla oluline roll vaesemate riikide vaktsiinivarude suurendamisel üle kogu maailma.

Kahedoosiline Novavax on valmistatud, kasutades laboris kasvatatud koroonaviirust katva ogavalgu koopiat ning on erinev laialdaselt kasutusel Pfizeri ja Moderna mRNA vaktsiinidest, mis saadavad kehale geneetilisi juhiseid omaenda ogavalgu loomiseks.

Vaktsiinile antud erakorraline kasutusluba on «väga oluline samm» Indoneesia vaktsineerimise programmis, ütles Indoneesia epidemioloog Dicky Budiman.

«Seda vaktsiini on Indoneesia taolises kohas, kus on palju saari, oluliselt lihtsam transportida, ladustada ja laiali jagada,» ütles ta.

Budiman ütles, et juhul kui pookimine vaktsiiniga osutub edukaks, võib see tähendada vaktsiini heakskiitmist ja kasutamist teistes arengumaades. Paljudes riikides on suur vajadus vaktsiinide järele, sealhulgas ka Indoneesias.

Juunis teatas USA-s asuv Novavax, et vaktsiin osutus 90 protsendi ulatuses tõhusaks koroonaviiruse sümptomite osas ning tulemused põhinesid meditsiinilistel katsetustel, milles osales pea 30 000 inimest USA-s ja Mehhikos. Vaktsiin toimis ka nende viirusevariantide puhul, mis neis riikides toona ringlesid.

Ettevõtte teatel olid vaktsiini kõrvalnähud leebed ja nende hulgas oli süstimise koha tundlikkus, peavalu, lihasvalu ja väsimus.

Oktoobris väljendas ettevõte muret selle üle, et vaktsiini tootmine oli aeglustunud toormaterjali puuduse ja teiste probleemide tõttu ning kinnitas, et plaanib «saavutada neljanda kvartali lõpuks tootmisvõimsuse 150 miljonit doosi kuus» tänu partnerlusele muuhulgas India vaktsiinitootjaga Serum Institute, Lõuna-Korea tootjaga SK Bioscience ja Takedaga Jaapanis.

Novavax ütles, et taotles juba vaktsiinile kasutusluba Suurbritannias, Euroopa Liidus, Kanadas, Austraalias, Indias ja Filipiinidel.

Indoneesiat tabas juunis ja augustis laastav koroonaviiruse laine, mille põhjuseks olid viiruse deltavariant ja pühadejärgne reisimine. Praeguseks on uute nakkuste arv langenud alla 1000 uue nakkusjuhuni päevas oktoobri keskpaigast alates.

Tervishoiuministeeriumi andmeil on 36 protsenti indoneeslastest saanud kaks vaktsiinidoosi ja umbes 58 protsenti on saanud ühe doosi.

Indoneesias on viiruse tagajärjel surnud 143 400 inimest. Arvatavalt on tegelikult viiruse tagajärjel surnute arv suurem, sest testimise tase on madal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles