Meedikud paluvad riigi abi Covid-19 kahjude vähendamiseks õpilastel (1)

BNS
Copy
21.10.2021, Tallinn. Põhja-Tallinna Regionaalhaigla (PERH) covid osakond.
21.10.2021, Tallinn. Põhja-Tallinna Regionaalhaigla (PERH) covid osakond. Foto: Madis Veltman/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Peremeditsiini töötajate kutseühendused tegid kolmapäeval avaliku pöördumise valitsusasutustele, milles paluvad riigi abi Covid-19 kriisi lahendamise eesmärkide juures püsimiseks ning kaasnevate kahjude vähendamiseks õpilastel, nende vanematel pedagoogidel ja teistel sidusrühmadel.

Pöördumise kohaselt on kõigil ühised eesmärgid hoida koolid ja huviringid avatuna; takistada koolikollete teket ning viiruse levikut koolides ja sealt edasi kogukondades; soodustada vaktsineeritusega hõlmatuse kasvu nii üldpopulatsioonis kui ka 12–18aastaste seas ning ennetada sotsiaalsest isolatsioonist, õpilünkadest ning infomürast tingitud häireid eelmainitud isikute vaimses tervises.

Pöördujate teatel on nende eesmärkide saavutamiseks vajalikud hoida koolid ja huviringid avatuna nii kaua, kuni terviseametilt ei laeku vastupidist korraldust. Koolide ja huviringide sulgemise juures tuleb arvesse võtta seda, kas antud vanuserühmas on vaktsineerimine võimalik, samuti piirkondlikku ning asutusepõhist vaktsineerimisega hõlmatust. Vaktsineeritud õpilaste kontaktõpe peab säilima. Otsus koolid ja huviringid sulgeda on viimane võimalus, kui kõik ülejäänud meetmed on ammendunud.

Koolikollete tekke vältimiseks tuleb rakendada regulaarselt terviseameti poolt tunnustatud kiirtestimise meetodit. Teste tuleks teha mitte koolides, vaid kodudes lapsevanema järelevalve all vähemalt kolm korda nädalas lähtuvalt mujal Euroopas juba kasutatavast parimast praktikast nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata õpilastel.

Pöördujate teatel on see vajalik, sest positiivse testitulemuse saanud laps saab kohe koju jääda, nii on tagatud, et tõenäoliselt nakkusohtlik laps ei jõuagi kodust välja. Samuti on lapse jaoks on kodus testimine turvalisem. Lisaks ei teki ohtu, et positiivne testitulemus mõjub stigmana.

Ninaõõnest ärritava testi võtmine võib nakatunul esile kutsuda aevastuse, mille tagajärjel paiskub õhku suures koguses viiruseosakesi.

Õpetajatele ei tohi niigi keerulises olukorras panna lisakohustusi, mida saavad täita teised inimesed, antud juhul lapsevanemad.

Kodustes tingimustes on oluliselt lihtsam ka nakkuskahtlase materjali järelkäitlus, pindade desinfitseerimine ning ruumide tuulutamine.

Tuleb ühtlustada haridusasutustes rakendatav Covidi-kahtlaste sümptomitega isikute ning nende vaktsineeritud ja vaktsineerimata lähikontaktsete edasise käsitlemise taktika.

Ülemiste hingamisteede viirushaiguse sümptomitega isikud - nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata - kooli ei tule, vaid jäävad koju kuni PCR-testi tulemuste saabumiseni. Positiivse PCR-testi tulemusega isikud peavad kehtivate eeskirjade kohaselt püsima isolatsioonis.

Covid-19-sse haigestunu lähikontaktsed õpilased ning õpetajad jätkavad koduste antigeeni kiirtestide tegemist kolm korda nädalas kuni lähikontaktsuse lõppemiseni.

Kui laps on andnud kodus või koolis positiivse antigeeni kiirtesti tulemuse, siis peab laps ja klassi lähikontaktsed jääma koju, kuni kiirtesti tulemus on PCR testiga kinnitatud.

«Laste hea tervis ja haridus on meie kõigi ühine hool. Palume kõigil osalistel üksteist toetada, tehes tegelike vajadustega kooskõlas olevaid otsuseid,» kirjutavad Eesti Perearstide Selts, Eesti Noored Perearstid ja Eesti Pereõdede Ühing valitsusasutustele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles