Ivermektiini asemel aitab koroonast elusana välja hoopis antidepressant (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Mõni aeg tagasi hakkasid levima väiteid, et parasiitide vastane ravim - ivermektiin, aitab ennetada ja ravida koroonaviirust. Huvi ravimi vastu sai alguse eelmisel suvel USA-st. Nüüd on ivermektiiniga seoses on levimas mitmeid valeuudiseid.

Üheks sellised valeuudiseks on, et Jaapan ületas vaktsiinidest põhjustatud pandeemia ivermektiini legaliseerimisega. AP Newsi faktikontroll lükkab selle väite ümber. Vastavalt Jaapani tervishoiuministeeriumi Covid-19 heakskiidetud meditsiinitoodete loetelule ei ole Jaapan koroonaviiruse vaktsiinide kasutamist lõpetanud ega asendanud neid parasiitravimi ehk ivermektiiniga.

Lisaks pole pandeemia riigis veel lõppenud, kuigi uued Covid-19 juhtumid on suvisest kõrgpunktist järsult langenud. Johns Hopkinsi ülikooli andmetel dokumenteeriti viimase nädala jooksul veel üle 1900 uue juhtumi.

Ivermektiini kasutamise uudis levis Jaapani meditsiiniametniku videost, mille ta postitas sotsiaalmeediasse. Videos soovitas ta arstidel lõpetada Moderna vaktsiini kasutamine ja hakata kõigile Covid patsientidele välja kirjutama ivermektiini. Jaapan on jätkanud vaktsiinide manustamist ega ole lubanud ivermektiini Covid-19 raviks. Vale väide, et ivermektiin sai Jaapanis Covid-patsientide seas heakskiidu, ilmnes augustis pärast seda, kui Tokyo meditsiiniliidu esimees Haruo Ozaki ütles pressikonverentsil, et ravim võib olla kasulik Covid-patsientidele, kuid seda tuleb edasi uurida.

Ivermektiivi uuringud Covid-19 ennetamiseks ja raviks veel käivad ning seda ravimit pole Covid-19 raviks heaks kiidetud. Nii mõnedki inimesed, kes pole jõudnud lõpliku otsust ära oodata, on seda kasutanud ning seeläbi haiglasse sattunud

Olenemata sellest, et on teada ivemektiini kasutamisest põhjustatud surmajuhtumeid, pole huvi ravimi vastu vaibunud. Ravimiametile teadaolevalt pole Eestis keegi ivermektiini kasutamise tõttu haiglasse sattunud.

Koroonaviirust proovitakse ravida antidepressantidega

Ajakirjas The Lancet Global Health avaldatud uue randomiseeritud kliinilise uuringu tulemused on näidanud, et fluvoksamiini kasutamine varajase diagnoosiga Covid-19 raviks vähendas pikaajalise jälgimise või hospitaliseerimise vajadust. 

Uuring viidi läbi Brasiilia täiskasvanute seas, kellel oli SARS-CoV-2 diagnoos. Kontrollgruppi kuulus 756 ning testgruppi 741 inimest. Testgrupp sai 100 milligrammi fluvoksamiini kaks korda päevas kümne päeva jooksul.

Uuringu autori sõnul kujutab Covid-19 ohtu riikides, kus on vähe ressursse ning piiratud ligipääs vaktsiinidele. Seetõttu peavad autorid eriti oluliseks odavate, laialdaselt kättesaadavate ja tõhusate ravimeetodite väljaselgitamist.

Fluvoksamiin on selektiivne serotoniini tagasihaarde inhibiitor (SSRI), mida kasutatakse vaimse tervise seisundite nagu näiteks depressiooni ja obsessiiv-kompulsiivsete häirete raviks.

See valiti Covid-19 uuringusse potentsiaalse ravivahendina ravimi põletikuvastaste omaduste tõttu. St Louis Washingtoni ülikooli psühhiaatria dotsent dr Angela Reierseni ja kaasautori sõnul võib fluvoksamiin vähendada põletikuliste molekulide (tsütokiinide) tootmist, mida võib vallandada SARS-CoV-2 infektsioon.

Ivermektiin on parasiitide vastane ravim, mida kasutatakse veterinaarmeditsiinis. Ivermektiini kasutatakse ka inimestel, eelkõige troopilistes piirkondades parasitaarhaiguste ravis. Tavaliselt on siis ravikuuriks ühekordne annus, mis seatakse vastavalt kehakaalule ning ravi võib korrata teatud aja möödudes (näitekst pool aastat). Eestis müüakse seda retseptiravimina.

Ravimi kõrvalnähtudeks on: nõrkus, madal vererõhk, krambid, pearinglus, nägemishäired ja lööbed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles