Millal võib ühekordne kaitsemask näole lööbe tekitada? Vastab dermatoloog (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Murelik lugeja pöördus terviseportaali poole probleemiga, et ühekordse kaitsemaski kandmine tekitab näole lööbe. Mis tingimustes võib ühekordne kaitsemask allergilist reaktsiooni põhjustada, selgitab dermatoloog Kristi Abram. 

Postimehe terviseportaali poole pöördus lugeja, kes kirjeldas olukorda nii:

«Probleem algas juba eelmisel kevadel, kuid siis ei väljendunud allergia nii tugeva lööbena ning pidasin seda tavaliseks akneks. Sellel sügisel tekkisid üleöö lõua piirkonda tugevalt punetav laik, mida ükski niisutav kreem ei leevendanud. Pöördusin nii Tartu kui ka Tallinna dermatoloogide poole. Lõpuks sain vastuse, et tegemist on maski allergiaga ning viimasel aastal on maskidest põhjustatud nahaprobleemid mitte üldse harv nähtus. Lööve paiknes selleks ajaks siis lõual nina juures ning silmade all ka kergemal kujul. Pärast apteegist saadud retseptiravimi kasutamist on lööve oluliselt leevenenud.»

Olukorda kommenteerib Tartu Ülikooli Kliinikumi dermatoloog dr Kristi Abram:

«Maski kandmine võib tekitada pigem kontaktallergiat (IV tüüpi ülitundlikkus), mis ei ole verest IgE-tüüpi antikehadega mõõdetav. Küll aga võib ülitundlikkusele kalduval inimesel esineda mitut erinevat tüüpi allergiaid – nii IgE-st vahendatud I tüüpi ülitundlikkust, kui ka IV tüüpi ülitundlikkusreaktsioone.»

Abram tuletab naistele meelde, et kosmeetikumide kandmine maski all võib nahaärritust suurendada, sest mask hõõrdub vastu nahka ja mikrolõhede kaudu saavad võõrained kergemini nahka tungida.

Maskikandmine võib dermatoloogi sõnul provotseerida ka perioraalset dermatiiti, mille korral on väljendunud papuloosne lööve suu- ja silmade ümbruse regioonis, kuid mis ei ole otseselt allergia, vaid mida põhjustab sageli ebasobiv kosmeetika.

Dermatoloog dr Kristi Abram soovitab praeguses olukorras, kus maski kandmine on paratamatus, nahka ärritavat kosmeetikat vältida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles