Prantsusmaa soovitab alla 30-aastaseid Modernaga mitte pookida

Copy
Moderna vaktsiinile andis Euroopa Komisjon tingimustega müügiloa 6. jaanuaril 2021.
Moderna vaktsiinile andis Euroopa Komisjon tingimustega müügiloa 6. jaanuaril 2021. Foto: Shutterstock

Prantsusmaa tervishoiuametnikud soovitasid eile hilisõhtul mitte kasutada Moderna koroonavaktsiini alla 30-aastaste inimeste pookimisel, kui üleriigilises uuringus oli leidnud kinnitust mRNA vaktsiinide kerge oht südamelihasepõletiku põhjustamisel.

Sõltumatu ravimiuuringufirma Epi-Phare läbiviidud uuring kinnitas varem saadud tulemusi, märkides ka seda, et taolised juhud on harvad ega sea kahtluse alla vaktsiini tõhusust. Epi-Phare teeb tihedat koostööd Prantsuse valitsusega.

Uurimuses vaadeldi inimesi vanuses 12-50, kes viibisid kas südamelihasepõletikuga, või südamepaunapõletikuga haiglaravil selle aasta 15. maist kuni 31. augustini.

Tulemustest selgus, et nii Pfizeri, kui Moderna vaktsiinid suurendavad võimalust haigestuda nädala jooksul pärast vaktsineerimist.

Ehkki risk on väga madal, on see kõrgem alla 30-aastaste meeste hulgas ja eriti pärast teist doosi Moderna vaktsiini. Uuringute tulemusel selgus, et miljoni vaktsiinidoosi kohta võis vaktsiin tekitada südamelihasepõletiku 132 juhul.

Pfizeri vaktsiini puhul oli tulemus pea 80 protsenti madalam, miljoni doosi kohta tekkis südamelihasepõletik 27 juhul.

Alla 30-aastaste naiste puhul tekitas Modernaga vaktsineerimine südamelihasepõletiku 37 juhul miljoni vaktsiinidoosi kohta. Südamepaunapõletiku oht oli suurem alla 30-aastaste puhul ka pärast teist Moderna doosi, miljoni doosi kohta haigestus 18 noormeest.

Südamepõletikuga haiglaravile viidud patsientide surmajuhtumitest teateid pole.

USA viivitas ka Modernale kasutusloa andmisega nooremate inimeste pookimiseks, kuigi möödunud nädalal soovitati Pfizeri vaktsiini kasutamist 5-11 aastate laste peal, pärast südamelihasepõletiku riski kontrolli.

Pediaatriline kardioloog Matthew Oster, kes toona Pfizeri soovitamist kommenteeris, ütles, et ta oli «oluliselt rohkem mures» koroonaohu pärast noortele inimestele, kui vaktsiinist põhjustatud ohtude pärast.

Ka Epi-Phare juht Mahmoud Zureik kinnitas seda.

«Kui võrrelda vaktsiinide tõhusust raskekujulise koroonaviiruse ohuga või haiguse ohuga, mis on olemas, aga harvaesinev, siis ei saa vaktsiini väärtust kahtluse alla seada,» ütles ta AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles