Pfizer taotleb USA võimude heakskiitu oma Covidi tabletile

Copy
Pfizeri Covid-19 tabletid.
Pfizeri Covid-19 tabletid. Foto: AFP/SCANPIX

USA ravimifirma Pfizer palus teisipäeval võimudel heaks kiita oma Covid-19 raviks mõeldud tabletid, mis katsetuste kohaselt vähendavad äsjanakatunud kõrge riskiga patsientide surmajuhtumeid ligi 90 protsendi võrra.

Mõne nädala eest esitas USA toidu- ja ravimiametile (FDA) taotluse oma koroonarohule kasutusloa saamiseks farmaatsiaettevõte Merck. Ravim molnupiraviir oli algselt mõeldud gripi jaoks.

Molnupiraviirile näitas novembri algul esimese riigina rohelist tuld Suurbritannia, mis kiitis heaks selle kasutamise kergete kuni mõõdukate sümptomitega patsientide tarvis, kellel on eelsoodumus raskeloomulise haiguse tekkeks.

Eksperdid näevad suukaudsetes ravimites hindamatut täiendust vaktsiinidele võitluses pandeemia lõpetamiseks.

«Kuna see laastav haigus on maailmas põhjustanud enam kui viis miljonit surma ja mõjutanud lugematut arvu elusid, on hädasti vaja elupäästvaid ravivõimalusi,» ütles Pfizeri tegevjuht Albert Bourla avalduses.

«Me liigume nii kiiresti kui võimalik, et see potentsiaalne ravi patsientideni viia.»

Pfizer taotleb erakorralist kasutusluba, tuginedes positiivsetele vahetulemustele, mis on saadud sadade inimestega läbi viidud keskmise kuni hilise staadiumi kliinilisest uuringust, millesse kaasati Covid-positiivsed täiskasvanud, kes ei viibinud haiglaravil ja kelle tõvel oli suur risk progresseeruda raskeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles