EMA: Euroopal tuleb täita vaktsineerimislünk

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa peab saama jagu vaktsineerimislüngast, et peatada COVID-19 puhang, mille puhul haiglaravi vajajate hulk kasvab vaktsineerimata inimeste näol, rõhutas Euroopa Ravimiamet (EMA) neljapäeval.

«Näeme liiga palju koroonajuhtumeid, sealhulgas raskeid juhtumeid haiglaravile või intensiivravi osakonda sattumisega, seda eriti vaktsineerimata inimeste puhul,» ütles EMA vaktsineerimisstrateegia juht Marco Cavaleri pressikonverentsil.

Ta rõhutas, et paljudes Euroopa riikides on vaktsineerimistase lubamatult madal ja suur osa elanikkonnast on kaitseta, sealhulgas riskirühma kuuluvad üle 50-aastased.

«Me ei tohiks unustada, et peame selle lünga kaotama ja tagama, et võimalikult paljud inimesed saaksid vaktsineeritud.»

Samal ajal rõhutas EMA, et ei ole olemas sajaprotsendiliselt tõhusaid vaktsiine, mistõttu tuleb ohtlikul talveperioodil rakendada veel muidki meetmeid.

Paljud Euroopa riigid, näiteks Austria, on võtnud piirangute puhul sihikule vaktsineerimata inimesed.

Kuna koroonajuhtimeid on järjest enam ka laste hulgas, kaalub EMA arvatavalt juba tuleval nädalal Pfizer-BioNTechi vaktsiini kasutusluba viie- kuni 11-aastastele.

Pidades silmas paljudes riikides valitsevat kriitilist olukorda, hakkab Amsterdamis baseeruv EMA alates reedest uurima ka Pfizeri uut koroonavastast tabletti, kinnitas Cavaleri.

Farmaatsiahiiglase Mercki konkureerivad tabletid võivad saada heakskiidu aasta lõpuks.

COVID-i tablettidel võib olla pöördeline mõju, sest nendega saab suhteliselt lihtsalt ja odavalt kaitsta eakaid ja immuunpuudulikkusega inimesi.

Samal ajal taotles ravimitootja GlaxoSmithKline neljapäeval luba oma nn. monoklonaalse antikeha ravimile, mis suudab takistada kõige ägedamate COVID-nähtude teket.

See oleks kolmas laboris toodetud viiruse antikehadel põhinev ravim, kaks sellist kiideti heaks eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles