Covid-19 tappis Lätis kolm noort ema (12)

BNS
Copy
Küünal.
Küünal. Foto: Shutterstock

Lätis suri Covid-19 tagajärjel kolm noort ema, ütles teleusutluses Riia Stradiņši ülikooli haigla ema ja lapse tervise kliiniku juht Maira Jansone.

Ta märkis, et lapseootel naised on keskmise ja suure riskiga patsientide seas, sest rasedail kulgeb Covid-19 tõbi raskemas vormis. Haigla andmeil on Covid-19 vastu vaktsineeritud umbes kolmandik sinna saabuvaid rasedaid.

«Me mõistame, et Lätis algas vaktsineerimine üheksa kuu eest ja paljud rasedad kartsid end pookida ning paljudele tundub, et nad sünnitavad ja kõik saab olema korras,» ütles kliinikujuht.

«See nakkus võib patsiendil ilmneda raskes vormis, ta võib kogeda hapnikunälga, kõrget palavikku, mis on kahtlemata kahjulik ka lapsele ja tema surma võimalus raseduse ajal suureneb,» selgitas Jansone.

Kui naine on raskes või keskmiselt raskes seisundis, tuleb arstidel sageli kutsuda esile enneaegne sünnitus, mistõttu lapsed sünnivad lõpuni välja kandmata kõigi sellest tulenevate hädadega. On juhtumeid, kus laps suri Covid-19 tõttu emaüsas.

«Käes on gripihooaeg. Rasedad peavad end gripi vastu vaktsineerima, sest see kaitseb neid surma ja haiguse raske kulu eest,» hoiatas arst.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles