Eestis on registreeritud 238 tõsist koroonavaktsiini põhjustatud kõrvaltoimet

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja/Scanpix

Möödunud aasta 27. detsembrist tänavu 28. novembrini on ravimiamet registreerinud 238 tõsist kõrvaltoimet, millel esines ajaline seos vaktsineerimisega. Neist neli juhtumit lõppes surmaga, kirjutab ERR

Kõige rohkem teateid on esitatud Pfizeri vaktsiini Comirnaty peale (131 juhtumit), kuid seda vaktsiini on ka Eestis kõige rohkem kasutatud. Kõige vähem kaebuseid on tulnud Jansseni vaktsiini kohta (15 juhtumit), kuid tasub märkida, et Jansseni vaktsiini on Eestis kõige vähem manustatud.

Tõsisteks kõrvaltoimeteks liigitatakse surm, eluohtlikud reaktsioonid vaktsineerimisel, püsivaid tervisehäireid, sh invaliidsust tekitanud reaktsioonid ning haiglaravi vajanud või seda pikendanud reaktsioonid.

11 kuu jooksul on ravimiamet saanud teate 28 surma kohta, neil inimeste olid rasked kaasuvad haigused nagu kõrgvererõhktõbi, südamepuudulikkus, neerupuudulikkus, diabeet jne. 

Vaid nelja surmajuhtumi puhul ei saa seost vaktsiinidega välistada. Kõik need juhtumid on seotud AstraZeneca Vaxzevria vaktsiiniga, mida Eestis enam ei kasutata: 31-aastane mees, kes suri trombotsütopeeniaga tromboosi sündroomi tõttu märtsi alguses; 81-aastane mees, kes suri immuuntrombotsütopeenia ja hemorraagilise šoki tõttu mai alguses; 73-aastane naine, kes suri kevadel kaks kuud pärast vaktsineerimist trombotsütopeeniast tekkinud hematoomi tüsistustesse ja 63-aastane naine, kes suri märtsi keskel pärast seda, kui palavikuga minestas, kukkus ja lõi pea ära.

Muudest tõsistest kõrvaltoimetest esines neuroloogilisi häireid (41), allergilisi reaktsioone ja südamehäireid (mõlemaid 37). Harvem esines oksendamist (8) ja nägemishäireid (7). Viiel juhul katkes rasedus.

Trombidest teatati 48 juhul, neist 23 pärast AstraZeneca vaktsiini, 14 pärast Pfizeri vaktsiini, seitsmel korral pärast Moderna vaktsiini ja neli korda pärast Jansseni vaktsiini, kuid praeguste andmete põhjal ei ole tavatrombid Covid-19 vaktsiinidega seotud (v.a venoosne trombemboolia Jansseni vaktsiini puhul).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles