Ekspert: järgmine pandeemia võib tulla hullem (2)

PM Tervis
Copy
Lõuna-Aafrika Vabariigis tuvastati mõni aeg tagasi uus murettekitav koroonaviiruse omriktüvi, mis on nüüd levinud ka Euroopas.
Lõuna-Aafrika Vabariigis tuvastati mõni aeg tagasi uus murettekitav koroonaviiruse omriktüvi, mis on nüüd levinud ka Euroopas. Foto: Shutterstock

Oxford-AstraZeneca Covid-19 vaktsiiniga seotud professor Sarah Gilbert hoiatab, et järgmine pandeemia võib olla nakkavam ja surmavam, kui teadusuuringutele ei anta rohkem raha, kirjutab MedicalXpress.

Professor Sarah Gilbert avaldas esmaspäeval, et praeguses olukorras ei tohi teaduslikke edusamme vaktsiinide tootmisel kaotada. 

«See ei ole viimane kord, kui viirus meie elusid ja elatist ohustab. Tõde on see, et järgmine võib olla hullem, see võib olla nakkavam või surmavam või mõlemad,» hindas Gilbert pandeemia olukorda. 

Gilbert on valmis kutsuma valitsusi üles kahekordistama toetust teadusuuringutele ja pandeemiaks valmisolekule isegi pärast seda, kui Covid-19 oht kaob.

«Me ei saa lubada olukorda, kus oleme pandeemia seljatanud ja avastame siis, et tohutud majanduslikud kaotused, mida oleme kandnud, tähendavad seda, et pandeemiaks valmisolekut edaspidiseks ei rahastata,» lisas Gilbert. 

Uus koroonatüvi valmistab muret kogu maailmas. Lõuna-Aafrika president Cyril Ramaphosa kutsus esmaspäeval kodanikke üles end vaktsineerima, sest riik võitleb uue omikrontüve põhjustatud juhtumite enneolematu kasvuga.

Igapäevaste nakatumiste arv kasvas nädalaga viis korda, 26. novembri 2828-lt eelmisel reedel 16 055-le.

«See on nakatumiste arv, mida me pole pärast pandeemia algust näinud,» hoiatas Ramaphosa. Vaatamata nakkuste arvu suurenemisele on surmajuhtumite arv endiselt suhteliselt madal. Pühapäeval registreeriti üks koroonaviirusega seotud surm, kuid diagnoositi 11 125 uut nakatumist.

Teadlased jälgivad uut varianti tähelepanelikult, et näha, kas see võib olla nakkavam ja domineerivam kui varasemad. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles