WHO: vaktsineerimiskohustus peaks olema viimane abinõu (1)

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Herman-Erik Isop/Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Euroopa haru hoiatas teisipäeval, et vaktsineerimiskohustus peaks jääma viimaseks abinõuks, samal ajal ärgitas ta vaktsineerima lapsi, kelle seas on koroonaviirus jõudsalt levima hakanud.

WHO Euroopa direktor Hans Kluge ütles, et kohustuslik vaktsineerimine peaks olema absoluutselt viimane abinõu ja kõne alla tulema alles siis, kui kõik teised mõeldavad viisid vaktsineerimise julgustamiseks on ammendatud.

Vaktsineerimiskohustus on viinud teatud juhtudel küll kaitsesüstimise elavnemiseni, kuid Kluge sõnul on need juhtumid «kontekstipõhised» ja arvesse tuleb võtta ka kohustuse mõju rahva usaldusele.

Samuti osutas Kluge, et nakkusjuhtude arv on kasvanud kõigi vanuserühmade lõikes, kuid kõige enam viie- kuni 14-aastaste seas.

«Täna ei ole ebatavaline näha noorte laste seas kaks kuni kolm korda kõrgemat nakkusjuhtude esinemust kui rahvastikus keskmiselt,» ütles Kluge.

«Tervisealased riskid ulatuvad kaugemale neist lastest endast,» lisas ta, märkides, et lapsed võivad nakatada vanemaid ja vanavanemaid.

Korralik ventilatsioon ja maskide kasutamine peaks kõigis algkoolides standard olema ning koolide sulgemist ja kaugõpet tuleks vältida, ütles Kluge.

«Laste vaktsineerimist tuleks arutada ja kaaluda riiklikul tasemel,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles