Koroonahaigus võib teadlaste hinnangul muutuda hooajaliseks

PM Tervis
Copy
Teadlaste hinnangul võib koroona muutuda hooajaliseks.
Teadlaste hinnangul võib koroona muutuda hooajaliseks. Foto: Shutterstock

Teadlaste hinnangul ei kao Covid-19 veel niipea, kuid arvatakse, et lähiajal võib sellest saada hooajaline viirus, kirjutab CNN Health.

Mõnel korral on teadlased kindlaks teinud, millised tegurid põhjustavad nakkusjuhtumite arvu tõusu, kuid mõnel korral on see raskesti etteennustatav. Teadlased kahtlustavad, et koroonanakkuste tõus ja langus võivad muutuda hooajaliseks mustriks. Järgmise aasta alguses alustavad USA tervishoiuametnikud kõnelusi selle üle, milline näeb välja pandeemia lõpp ja kuidas aru saada, millal ollakse selle punktini jõudnud. 

Kuigi Covid-19 nakkusjuhtumid ja haiglaravid vajavate inimeste arv langesid Ameerika Ühendriikides suve lõpus, on need viimastel nädalatel jälle kasvanud. Riik valmistub uueks koroonalaineks.

Arvatakse, et Covid-19 võib areneda endeemiliseks haiguseks, sest nakkusjuhtumid kipuvad kerkima just talvekuudel, mil inimesed veedavad rohkem aega siseruumides. «Meil on vaja rohkem uuringuid, et selgitada välja kõik tegurid, mis võivad siduda koroonahaigust hooajalisusega,» sõnas Pittsburghi ülikooli dotsent dr Hawre Jalal. Endine dekaan dr Donald Burke nõustub Jalaliga: «Arvame, et lähitulevikus on koroona hooajaline.» 

Näiteks ühes Hispaania teadlaste uuringus, mis avaldati oktoobris ajakirjas Nature Computational Science, klassifitseeritakse Covid-19 kui «hooajaline madala temperatuuriga nakkus». 

Burke ja tema kolleeg Jalal koostasid analüüsi, mis kirjeldavad koroonalainete hooajalisi mustreid ja viitavad sellele, et need mustrid võivad järgmistel aastatel korduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles