WHO hoiatab: omikron levib enneolematu kiirusega (9)

Copy
Koroonaviirus ja antikehad. Illustratsioon.
Koroonaviirus ja antikehad. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse omikronvariant levib enneolematu kiirusega, ütles Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teisipäeval, kutsudes riike kiiresti tegutsema selle ohjeldamiseks ja oma tervishoiusüsteemide kaitsmiseks.

WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus ütles ajakirjanikele, et omikrontüve on tuvastatud juba 77 riigis.

«Reaalsus on see, et omikron on ilmselt enamikus riikides, isegi kui seda pole veel tuvastatud,» hoiatas ta. «Omikron levib kiirusega, mida me pole näinud ühegi varasema variandi puhul.»

WHO ekspert Abdi Mahamud ütles pressikonverentsil, et modelleerimine näitab, et mõned riigid Euroopas, mis juba võitlevad pandeemia viienda lainega, võivad näha omikroni muutumist dominentseks variandiks juba mõne päeva jooksul.

Hoiatus edastati ajal, mil on üha rohkem tõendeid, et koroonaviiruse uus variant võib paremini läbi tungida vaktsiinikaitsest kui eelmised variandid. Samas aga näitavad andmed ka seda, et uus variant võib põhjustada varasematega võrreldes leebemaid sümptomeid.

WHO ekspert Bruce Aylward hoiatas järeldamast, et tegemist on leebe haigusega.

Tedros kutsus riike kasutama kõiki võimalikke meetmeid, et ohjeldada uue viirustüve levikut, sealhulgas hoogustama vaktsineerimist, julgustama kasutama maske ja hoidma sotsiaalset vahemaad.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles