Prantsusmaa tervisepass kaotab tõhustusdoosita kehtivuse (1)

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa rakendab kolmapäevast alates karmimaid viirusepiiranguid, mis tähendab, et 65-aastaste ja vanemate inimeste tervisepass kaotab kehtivuse, juhul kui nad tõhustusdoosi ei tee.

Tervisepassi nõue kehtestati suvel. Restoranide või kohvikute külastamisel, linnadevaheliste rongidega reisimisel ning kultuuriürituste külastamisel on vaja tõendada kas täielikku vaktsineeritust, hiljutist viiruse läbipõdemist või negatiivse viirusetesti tulemust.

Tervisepassi kehtestamist tervitas president Emmanuel Macron, kes ilmselt kandideerib 2022. aastal toimuvatel presidendivalimistel teiseks ametiajaks ning kelle sõnul on tervisepass olnud esialgsetest protestidest hoolimata edukas, sest on julgustanud inimesi vaktsineerima.

Valitsuse kinnitusel peaksid 400 000 65-aastast ja vanemat inimest saama veel tõhustusdoosi. 80-aastastest ja vanematest inimestest peaks tõhustusdoosi saama veel 12 protsenti ning 65–79-aastastest veel kümme protsenti

65-aastaste ja vanemate tõhustusdoosita inimeste tervisepassi QR-kood muutub telefonirakenduses automaatselt mitteaktiivseks.

Reegel, mis on niigi üks karmimaid Euroopas, laieneb 15. jaanuarist kõigile vanuserühmadele. Ainus võimalus inimestele, kes pole tõhustusdoosi saanud, on näidata kuni 24 tunni vanust negatiivset Covid-19 testi.

Prantsusmaal on seni tehtud juba ligi 16 miljonit tõhustusdoosi ning arvatavalt saavutatakse jõuludeks võetud 20 miljoni tõhustusdoosi eesmärk.

Tõhustusdoose nähakse ka peamise relvana võitluses omikronitüve vastu, mis ekspertide sõnul levib kiiremini kui varasemad viirusevariandid ning võib järgnevate nädalate jooksul muutuda Euroopas valdavaks.

Prantsusmaal registreeriti teisipäeval üle 63 400 positiivse viirusetesti, mis on kõrgeim arv aprillist alates. Intensiivravil viibib pea 2800 patsienti.

Prantsusmaal on kaks kaitsesüsti saanud üle 76 protsendi elanikest ning riskirühmas olevaid lapsi saab vaktsineerida kolmapäevast alates. Peatselt on ilmselt võimalik pookida ka kõige nooremaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles