Vaktsiinikuuri ja tõhustusdoosi vaheline soovituslik aeg võib lüheneda

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Herman-Erik Isop/Scanpix

Eesti immunoprofülaktikakomisjon arutab õhtul ettepanekut lühendada vaktsineerimiskuuri ja tõhustusdoosi vahelist aega, mis praegu on sõltuvalt vaktsiinist viis või kuus kuud, kirjutab ERR.

Praegu saab AstraZeneca ja Jansseni vaktsiinikuuri järel teha tõhustusdoosi viie kuu möödumisel, Pfizeri ja Moderna puhul aga kuue kuu järel.

Teadusandmed näitavad, et vaktsiinikuuri kaitse koroona vastu väheneb järsult pärast kolme kuud. Järjest enam tuleb esile juhtumeid, kus inimesed on nakatunud napilt mõni nädal enne oma tõhustusdoosi saabumise aega, mõned ka raskelt.

Seetõttu on hakanud järjest enam kostma spetsialistide seast hääli, et tõhutusdoosi võiks teha varem kui vastavalt viie või kuue kuu möödudes. Ametlikku võimalust selleks aga veel pole. Immunoprofülaktikakomisjoni otsus võib jõustuda juba teisipäeval.

Eestis on Covid-19 vastu lisaks esmase vaktsineerimiskuuri läbimisele lisa- või tõhustusdoosi saanud 250 192 inimest.

Tõhustusdoosi aga ka esimesi vaktsiinidoose saab teha nii perearsti juures kui ka kõigis vaktsineerimispunktides üle Eesti. Tõhustusdoosiks kasutatakse Eestis Moderna vaktsiini Spikevax ja Pfizer/BioNTech vaktsiini Comirnaty sõltumata sellest, millise vaktsiiniga on läbitud esmane vaktsineerimiskuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles