Biden toetub võitluses omikroni vastu testimisele ja vaktsineerimisele

Copy
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden. Foto: Shutterstock

USA võimud jaotavad koroonaviiruse omikrontüvega võitlemiseks tasuta laiali 500 miljonit Covid-19 kiirtesti, mobiliseerivad vastavalt vajadusele sõjaväemeedikuid ja suurendavad vaktsineerimisvõimekust, ütles teisipäeval Valge Maja kõrge ametnik.

«Meil on vahendid selle lainega toime tulemiseks,» ütles ametnik, märkides, et uute piirangute kehtestamist kavas ei ole.

Kui ameeriklased «on vaktsineeritud ja järgivad ettevaatusabinõusid, mida me kõik hästi tunneme, eriti maskiga liiklemist, peaks nad jõule ja pühasid tähistades end mugavalt tundma».

«Pole põhjust meie koole ega majandust lukku panna,» lisas ta.

Joe Bideni valitsuse vastus nakkuslainele tugineb kolmele põhimõttele: rohkem ressursse haiglatele, rohkem testimist ja rohkem vaktsiine.

Föderaalvalitsus mobiliseerib tuhat arsti, õde ja sõjaväemeedikut, kes võetakse vastavalt vajadusele appi jaanuaris ja veebruaris.

Praegu on Washington juba saatmas täiendavaid jõude Michigani, Indiana, Wisconsini, Arizona, New Hampshire’i ja Vermonti osariiki.

Samuti valmistab valitsus ette erakorralist transporti ja varustust, sealhulgas kaitsevahendid ja respiraatorid, haiglatele, mis seda vajada võivad.

Bideni valitsus astub samme ka koroonaviiruse testide vallas, kus teda on teravalt kritiseeritud, ostes 500 miljonit kiirtesti.

Koroonateste hakatakse jaanuarist tasuta tarnima kõigile ameeriklastele, kes neid selleks ettenähtud veebilehelt tellivad.

Valitsus lubab avada ka rohkem vaktsineerimiskeskusi. «Me peaksime omikroni tõsiselt võtma, kuid see on põhjus muretsemiseks, mitte põhjus paanitsemiseks,» ütles ametnik.

Biden valiti presidendiks lubadusega viirus alistada ja ameeriklasi kaitsta, kuivõrd tema eelkäija Donald Trump andis koroona kohta vastakaid signaale.

Viiruse kontrolli alla saamine on aga riigis, kus vaktsineerimisest ja maskikandmisest on saanud elanikkonda lõhestav poliitiline küsimus, keeruliseks osutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles