Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Vaktsiini väidetavate kõrvaltoimete kohta tuli nädalaga 64 teatist (6)

Copy
Inimene koroonavaktsiini uurimas.
Inimene koroonavaktsiini uurimas. Foto: Mihkel Maripuu

Covidi vaktsiini väidetavate kõrvaltoimete kohta laekus möödunud nädalal 64 kaebust, alates mullu 27. detsembrist, kui koroona vastu vaktsineerimine algas, on neid aga tulnud 6230.

Comirnaty vaktsiini süstimise järel tuli väidetavate kõrvaltoimete kohta 50 teatist, Spikevaxi vaktsiini osas viis, Jannseni vaktsiini osas kuus ja Vaxzevria vaktsiini osas kolm teatist.

Nii kirjeldati näiteks Comirnaty vaktsiini osas 40 teatises vaktsineerimisega ajalises seoses ravimiteabega kooskõlas olevaid või vaktsiiniga seni seostamata kergeid reaktsioone.

Ühes teatises kirjeldati 78-aastasel naisel pärast teist vaktsiiniannust tekkinud liigesvalu, diagnoositi artroos ja kahtlustatakse polüneuropaatiat. Terviseamet leidis, et andmed on hindamiseks puudulikud ning kaebuste seost vaktsiiniga ei ole võimalik hinnata.

Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine.
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine. Foto: Mihkel Maripuu

Ühes teatises kirjeldati 33-aastasel naisel üht nädal pärast esimest vaktsiiniannust emaka ägeda verejooksu teket. Patsient vajas haiglaravi. Ajalise seose tõttu ei saa ravimiameti hinnangul seost vaktsiiniga välistada verejooksu ägestajana, kuid varasem anamnees ja metrorraagiat teadaolevalt põhjustava kasutatava ravimi kasutamine on tõenäolisemad põhjused.

Ühes teatises kirjeldati 31-aastasel naisel kolm nädalat pärast esimese vaktsiiniannust raseduse katkemist umbes kuuendal rasedusnädalal. Terviseamet märkis selles osas, et kuigi esineb ajaline seos, on põhjuslik seos vaktsiiniga arvestades praegust teadmist ebatõenäoline, sest varases staadiumis katkeb kuni 20 protsenti kõigist rasedustest ja raseduse katkemise tõenäosus suureneb koos naise vanusega.

«Comirnaty kliinilistesse uuringutesse rasedaid ei kaasatud, kuid rasedaks jäämisi esines nii vaktsiini- kui ka platseebogrupis. Mingit erinevust raseduse kulus, sünnituses või lapse tervislikus seisundis vaktsiini- või platseebogruppi sattunud rasedate naiste vahel ei ilmnenud,» lisas ravimiamet.

Spikevaxi vaktsiini osas laekunud kõigis viies teatises kirjeldati ajalises seoses vaktsineerimisega ravimiteabega kooskõlas olevaid või vaktsiiniga seni seostamata kergeid reaktsioone.

Pfizeri Comirnaty vaktsiin.
Pfizeri Comirnaty vaktsiin. Foto: Mihkel Maripuu

Vaxzevria vaktsiini osas laekunud kahes teatises kirjeldati ajalises seoses vaktsineerimisega ravimiteabega kooskõlas olevaid või vaktsiiniga seni seostamata kergeid reaktsioone.

Ühes teatises kirjeldati 62-aastasel mehel üks kuu pärast vaktsineerimist kaugelearenenud kopsuvähi diagnoosimist, kuu hiljem patsient suri. Ravimiameti hinnangul on seos vaktsiiniga ebatõenäoline.

Jansseni vaktsiini osas laekunud neljas teatises kirjeldati ajalises seoses vaktsineerimisega ravimiteabega kooskõlas olevaid või vaktsiiniga seni seostamata kergeid reaktsioone.

Kahes teatises kirjeldati vaktsiini ebaefektiivsust ning ühes teatises esines 21-aastasel vaktsineeritud patsiendil kerge kuluga Covid-19 haigus. Ühes teatises esines 62-aastasel vaktsineeritud patsiendil raske kuluga Covid-19 haigus ja ta vajas haiglaravi.

Tegemist on ravimiameti kokkuvõttega eelmisel nädalal saadetud kõrvaltoimete teatiste kohta, milles kirjeldati vaktsineerimise järgselt tekkinud kaebusi, mis ei pruugi siiski olla vaktsiiniga seotud. «See tähendab, et teavet ei tohi tõlgendada selliselt, nagu oleks kõikide nende kaebuste põhjuseks vaktsiin. Üksnes üksikasjalik ja kõikide olemasolevate andmete teaduslik hindamine võimaldab teha järeldusi vaktsiinist saadava kasu ja võimalike riskide kohta,» rõhutab ravimiamet.

Tagasi üles