USA katsetab universaalset vaktsiini, mis pakub kaitset kõigi koroonaviiruste vastu

PM Tervis
Copy
Viirus.
Viirus. Foto: Shutterstock

USA armee uurimisinstituut on lõppjärgus kliiniliste uuringutega, mille käigus testitakse vaktsiini, mis võib kaitsta kõigi koroonaviiruste eest, kirjutab Insider

Walter Reedi armee uurimisinstituut teatas, et Spike Ferritin Nanoparticle (SpFN) on loomkatsetes osutunud paljulubavaks vaktsiiniks ja sel kuul oodatakse varajasi inimkatsete tulemusi. 

Vaktsiin võib aidata kaitsta ka teiste koroonaviiruste eest peale Covid-19, see võib olla võimalus, kuidas seista vastu tulevastele pandeemiatele. 

Vaktsiin on disainitud uuel platvormil, mida kutsutakse isekoosnevaks valgu nanoosakeseks. Erinevalt praegu kasutusel olevatest mRNA vaktsiinidest, viib see vaktsiin kehasse molekuli, mille n-ö iga külg kannaks valku, mis aitab kehal käivitada kaitsva immuunsuse. Nii saaks keha kaitsta korraga mitme koroonaviiruse eest, selle asemel, et iga variandi jaoks eraldi vaktsiin luua.

Neljapäeval ajakirjas Science Translational Medicine avaldatud eelretsenseeritud uuringu kohaselt kaitses SpFN loomkatsetes Covid-19 koroonaviiruse algvariandi põhjustatud haiguste eest. Loomadele manustati kaks annust, mille vahele jäi 28 päeva. Vaktsiin kutsus esile tugeva immuunvastuse alfa-, beeta-, gamma- ja deltavariandi vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles