AstraZeneca: tõhustusdoos suurendab omikronivastaste antikehade arvu

Copy
AstraZeneca koroonavaktsiinid
AstraZeneca koroonavaktsiinid Foto: Dado Ruvic

Briti ravimihiid AstraZeneca kinnitas neljapäeval, et laboriuurimuste põhjal suurendab nende vaktsiini tõhustusdoos märkimisväärselt omikrontüve vastaste antikehade hulka.

«Vaxzevria suurendas pärast kolmandat doosi märkimisväärselt antikehade hulka Omicron SARS-CoV-2 variandi (B.1.1.529) vastu,» teatas ettevõtte.

«Vaktsiini kolmas tõhustusdoos neutraliseeris omikronvariandi tasemeni, mis oli laias laastus sarnane sellele, mida täheldati deltavariandi puhul pärast teist doosi,» kinnitas AstraZeneca.

Neutraliseerivate antikehade hulk oli tõhustusdooside puhul kõrgem, kui inimestel, kes olid viirusega nakatunud ja sellest tervenenud.

Uuringu viisid läbi Oxfordi ülikooli töötajad. Ülikool aitas mullu AstraZenecat vaktsiini väljatöötamisel.

Uuriti Covid-19 nakkusega inimeste, kolme doosiga vaktsineeritud inimeste ja varem viiruse läbipõdenud inimeste vereanalüüse.

«On julgustav näha, et praegustel vaktsiinidel on võimalus pakkuda kaitset omikrontüve vastu pärast kolmandat vaktsiinidoosi,» ütles üks uuringu läbiviijatest, Oxfordi ülikooli professor John Bell.

«Need tulemused toetavad tõhustusdoosi kasutamist osana vaktsineerimise strateegias, eriti murettekitavate variantide leviku, sealhulgas omikroni leviku piiramisel.»

Kolmapäeval hoiatas Maailma terviseorganisatsioon (WHO), et rikkad riigid ei tohi kasutada tõhustusdoose koroonakriisi vältimiseks, sest nii ei saa vaesemad riigid väärtuslikke vaktsiinidoose ning see suurendab viiruse levikut ja muteerumist.

Äärmiselt nakkava omikronvariandi oht hõljub pühade kohal ning seetõttu on paljud riigid kehtestanud uusi viirusepiiranguid ning inimesi kutsutakse üles end vaktsineerima.

Viimastel andmetel ei põhjusta omikron ägedamat haigestumist, kui varasemad viirusevariandid, sealhulgas ka deltatüvi, kuid järsult tõusev nakkuste arv ähvardab koormata üle tervishoiusüsteeme ning teadlaste sõnul võib tuua kaasa ka suurema arvu surmajuhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles