Pikaajalise Covid-19 korral leitakse koormustestil asju, mis muidu esile ei tule

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus. Pilt on illustreeriv
Koroonaviirus. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Perearst Piret Rospu kirjutas Med24 portaalis, et mõned pikaajalise Covidi tüsistused tulevad välja alles koormustestil. 

Patsientidel, kes pärast ägedat Covid-19 põdemist tunnevad jätkuvalt õhupuudust, võib esineda hingamis- ja vereringeelundkonna kõrvalekaldeid, mis on leitavad kardiopulmonaalsel koormustestil, isegi kui kopsupilt ja tavalised hingamisfunktsiooni uuringud jäävad normi piiresse.

Koormustesti uuringus, kus osales 41 patsiendist leiti, et enamusel raske haiguskuluga inimestel esines vereringesüsteemi kahjustust ja ebanormaalseid ventilatsioonimustreid, kuigi neil olid kopsuröntgeni, kompuutertomograafia ja hingamisfunktsiooni uuringud olnud normis. Ligi pooled uuritavatest vastasid ka kroonilise väsimuse sündroomi / müalgilise entsefalomüeliidi diagnoosimise kriteeriumitele.

Üle pooltel patsientidest (24) oli maksimaalne hapnikutarbimine (VO2max) vähem kui 80% ennustatavast ja kõigil nendel patsientidel esinesid ka koormustaluvuse piirangud vereringesüsteemi poolt. Normaalse VO2max-iga patsientidel, keda oli kokku 17, leiti ventilatsioonifunktsiooni ebanormaalsusi, sealhulgas oli kolmel maksimaalne hingamiskiirus üle 55 korra minutis ja 26-l esines düsfunktsionaalne (kiire ja kõikuv) hingamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles