Uuring: Covid-19 võib põhjustada ka südame veresoonte kahjustusi (5)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Göttingeni ülikooli ja Hannoveri meditsiinikooli (MHH) interdistsiplinaarne uurimisrühm on tuvastanud olulisi muutusi Covid-19-sse surnud inimeste südamelihaskoes, kirjutab Medical Xpress

Kopsukoe kahjustus on selles valdkonnas olnud uurimistöö keskmes juba mõnda aega ja seda on nüüd põhjalikult uuritud. Käesolev uuring toetab esimest korda südame kaasatust Covid-19-sse mikroskoopilisel tasemel, pildistades ja analüüsides mõjutatud kude kolmes mõõtmes.

Tulemused avaldati ajakirjas eLife.

Teadlased uurisid kudesid kõrge resolutsiooniga, kasutades sünkrotroonikiirgust - eriti heledat röntgenkiirgust - ja kuvasid tulemused kolmemõõtmeliselt. Nad täheldasid selgeid muutusi südamelihaskoe kapillaarides (pisikeste veresoonte), kui uurisid Covid-19 raske haiguskulu mõjusid.

Võrreldes terve südamega, paljastas tulemus, et raske haiguskulu korral on tekkinud kahjustatud kudede võrgustik, mis oli täis lõhesid, oksi ja silmuseid, mis olid uute veresoonte moodustumise ja lõhenemise tõttu kaootiliselt ümber kujundatud. 

Antud uuringu teeb eriliseks asjaolu, et ka väikese röntgenkiirguse allika abil on võimalik saavutada vajalik andmete kvaliteet. Seega tähendab, et taolist uuringut on võimalik teha igas kliinikus, et toetada patoloogide tööd. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles