Teadlased avastasid, et neerukahjustus võib tuleneda Covid-19 infektsioonist

PM Tervis
Copy
Vasakul on terve inimese neerukude ja paremal Covid-19 patsiendi neerukude. Armistunud kude on pildil märgitud sinisega.
Vasakul on terve inimese neerukude ja paremal Covid-19 patsiendi neerukude. Armistunud kude on pildil märgitud sinisega. Foto: Jitske Jansen and Bart Smeets, Radboudumc/Medical Xpress

Saksamaal asuva RWTH Uniklinik Aacheni ülikoolihaigla ja Hollandi Radboudumci ülikooli teadlaste uuring näitab, et koroonaviirus SARS-CoV-2 nakatab neere ja soodustab kudede armistumist, kirjutab Medical Xpress

Teada on tõsiasi, et koroonaviirus võib põhjustada inimkehale tõsiseid kahjustusi, aga ka see, et haigusega võivad nakatuda ka neerud. Kuid see, mis täpselt neerus infektsiooni tagajärjel toimus, oli siiani tabamatu.

Ajakirjas Cell Stem Cell avaldatud uuringus uurisid teadlased intensiivravi osakonda sattunud Covid-19 patsientide neerukude. Nad leidsid kudede armistumist võrreldes mitte-Covid-19 kopsuinfektsiooniga intensiivraviosakonna patsientidega ja kontrollrühmaga.

Järgmiseks seadsid teadlased kahtluse alla, mis oli neerukahjustuse põhjus. Selle uurimiseks kasvatasid teadlased laboris minineere, mida nimetatakse organoidideks.

Neeru organoidid on välja töötatud tüvirakkudest ja sisaldavad palju erinevaid neerurakke, välja arvatud immuunrakud. Teadlased nakatasid neeru organoidid SARS-CoV-2-ga ja uurisid seeläbi viiruse otsest mõju. Tulemused näitasid, et viirus põhjustas neeru organoidide armistumist ja muid signaalne, mis aitasid kaasa armistumise protsessile.

«Oma uuringus uurisime põhjalikult koronaviiruse põhjuslikku kahjustavat mõju neerudele. Nakatunud neeruorganoidid näitavad, et viirus põhjustab otseselt rakukahjustusi, sõltumata immuunsüsteemist. Selle tööga leidsime pusletüki, mis näitab viiruse kahjulikke mõjusid kehale,» sõnas Jitske Jansen Radboudi ülikoolist. 

Teadlane Katharina Reimer (RWTH Aachen Uniklinik) märkis, et neerufibroos ehk armistumine on tõsine pikaajaline tagajärg, mis võib tekkida pärast mis tahes neerukahjustust ja on korrelatsioonis neerufunktsiooniga. «Meie uuring annab selgituse, miks võib koroonahaigus viirus põhjustada neerufunktsiooni langust,» lisas Reimer. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles