Hispaania peaminister tegi ettepaneku nimetada Covid-19 endeemiaks (1)

Copy
Hispaanias teatatakse iga päev keskmiselt 62 240 uuest nakatumisest.
Hispaanias teatatakse iga päev keskmiselt 62 240 uuest nakatumisest. Foto: Alex Castellon / Shutterstock.com

Hispaania peaminister Pedro Sánchez ütles esmaspäeval, et seoses Covid-19 põhjustatud surmajuhtumite langusega soovib Hispaania, et Euroopa ametnikud kaaluksid, kas loobuda pandeemia detailsest jälgimisest, mis seni nõutud oli, ning minna üle gripiviiruse laadsele seiresüsteemile.

Muudatus tähendaks, et Covid-19 võetaks endeemilise haigusena, mitte pandeemiana, ütles Sánchez, lisades, et pandeemia algusega võrreldes on viirusest põhjustatud surmade arv oluliselt langenud.

«Usun, et meil on tingimused, millega ettevaatlikult ja aeglaselt alustada arutelu tehnilisel ja tervishoiuekspertide tasandil, aga ka Euroopa tasandil, et hinnata selle haiguse arengut teiste parameetrite alusel, kui seni teinud oleme,» ütles Sánchez raadiole Cadena SER.

Peaminister kinnitas riigi juhtiva ajalehe El País andmeid, et Hispaania tervishoiuametnike visandatud uue seiresüsteemi kohaselt ei pea enam iga uut nakkust registreerima ning sümptomitega inimesi pole vaja testida, ehkki nende ravimine jätkub.

Epidemioloogidele viidates kinnitas El País, et uue kava kohaselt hakkavad teatud tervishoiuasutused ja -eksperdid gripi puhul kasutatavate seiremeetmetega sarnaselt jälgima Covid-19 viirusepuhanguid, mida kutsutakse eelhoiatuse seireks praeguse üldise seire asemel.

Sáncheze sõnul on Hispaania tervishoiuminister Carolina Darias arutanud seda küsimust ka mõningate Euroopa Liidu kolleegidega, täpsustamata üksikasju.

Peaminister teatas ka, et Hispaania ostab jaanuaris 344 000 USA ravimfirma Pfizer koroonaviiruse ravimit.

Hoolimata edukast vaktsineerimisest maadleb Hispaania suure nakatumise lainega.

Esmaspäeval läks pärast pikka jõuluvaheaega taas koolipinki umbes kaheksa miljonit põhi- ja keskkooliõpilast. Võimud on viirusepuhangute puhkemisel lühendanud isolatsiooniperioode ja leevendanud nõudeid kogu klassi karantiini saatmisel, vältimaks suuri katkestusi õppetöös.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles