Jaapanis on koroonasse nakatumine tõusuteel

Copy
Umbes 80 protsenti jaapanlastest on saanud kaks vaktsiinidoosi.
Umbes 80 protsenti jaapanlastest on saanud kaks vaktsiinidoosi. Foto: TZIDO SUN / Shutterstock.com

Jaapani valitsus valmistub nakkava omikronvariandi kiire leviku tõttu rakendama suhtluspiiranguid Tokyos ja teistes piirkondades.

Jaapanis pole pandeemia ajal kunagi rakendatud lukustusmeetmeid, keskenduti vaid baaride ja restoranide varasemale sulgemisele. Paljudes riigi osades on taas avatud kaubanduskeskused, korraldatakse rahvarohkeid üritusi ning nakatumiste arv on tõusuteel.

Uued piirangud lepitakse kokku sel nädalal ning jõustuvad ilmselt reedel, teatas valitsuse kõneisik teisipäeval. Eeldatavasti kestavad rangemad meetmed 16 regioonis kokku kolm nädalat. Meetmeid rakendatakse ka Okinawas, Yamaguchis ja Hiroshimas, kus kehtestati mõningad piirangud juba jaanuari algul.

Võimalik, et hiljem lisatakse veel mõned suureneva nakatumisega piirkonnad, nagu Osaka.

«Nakatumine kasvab enneolematu kiirusega,» ütles ajakirjanikele Jaapani riigisekretär Hirokazu Matsuno.

Kardetakse, et nakatumine tõuseb nii kiiresti, et võib haiglasüsteemi üle koormata, ütles ta.

Ta tunnistas, et võib tekkida vajadus lisameetmete järele, juhul kui kasvab nakatunute arv, kes peavad minema karantiini, või vajavad haiglaravi.

Umbes 80 protsenti jaapanlastest on saanud kaks vaktsiinidoosi, kuid vaid üks protsent on saanud tõhustusannuse. Valitsus on lubanud tõhustusdooside manustamist kiirendada, kuid praeguse graafiku kohaselt saab enamus selle kas märtsis, või veelgi hiljem.

Tõhustusdoosi tegemist soovitatakse eriti just omikrontüve vastu, mis nakkab poogitud inimestele kiiremini, kui ükski teine varasem viirusevariant.

Valitsevad liberaaldemokraadid soovivad vältida avalikkuse rahulolematust võitluses viirusega, mida peetakse eelmise peaministri tagasiastumise peamiseks põhjuseks. Mõne kuu pärast toimuvad Jaapanis üldvalimised.

Valitsuse piiranguid järgivatel baaridel ja söögikohtadel on õigus saada toetusi, kuid paljud ütlevad, et sellest ei piisa.

Esmaspäeval tuvastati üle kogu riigi üle 20 000 uue nakkusjuhu, mis näitab, et nakatumiste arv kasvab omikroni tõttu kiiresti. Paljude ekspertide arvates on tegelik nakkuste arv suurem, sest testimine pole laialt levinud. Praegu viibib karantiinis, või haiglaravil 134 000 inimest.

Viiruse tagajärjel on surnud 18 400 inimest. Hiljutine ööpäevane nakatumiste arv hakkab lähenema augustis ja septembris ööpäevas registreeritud rekordilisele nakatumiste arvule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles