Eksitus laboris või uus tüvi? Küprosel avastati delta ja omikroni hübriidvariant

PM Tervis
Copy
Deltacroni variant avastati 7. jaanuaril Küprosel.
Deltacroni variant avastati 7. jaanuaril Küprosel. Foto: Shutterstock

Sotsiaalmeedias levis uudis, et Küprose teadlased väitsid, et nad on leidnud SARS-CoV-2 uue hübriidvariandi, kirjutab Medical News Today

Hübriidvariant nimega deltacron on deltatüve ja omikrontüve variantide kombinatsioon. Teised eksperdid on aga skeptilised ja seavad kahtluse alla, kas uus variant ei või olla lihtsalt laborikatsete käigus toimunud saastumise tulemus. 

7. jaanuaril teatasid Küprose teadlased, et on leidnud uue variandi. Uurimisrühma juhib Küprose ülikooli bioloogiateaduste professor dr Leondis Kostrikis. 

Dr Kostrikis teatas, et deltacronil on omikronitüve omadustega delta sarnane genoom. Meeskond väitis, et deltacron tuvastati 25 inimesel, osad neist olid haiglaravil.

Londoni Imperial kolledži viroloog dr Tom Peacock lükkas idee uuest variandist ümber, kirjutades oma Twitteri kontol, et deltacroni jadad näivad olevat saastunud. Sama arvab ka Ühendkuningriigi Wellcome Sangeri Instituudi Covid-19 genoomika algatuse direktor dr Jeffrey Barrett, kes usub, et leiud on tingitud labori veast.

«See ei ole delta ja omikroni liini bioloogiline kombinatsioon. Omikroni mutatsioonid paiknevad täpselt ogavalgu kodeeriva järjestuse osas (aminohapped 51-143),» lisas Barrett.

Mitmed teised teadlased ootavad aga rohkem tõendeid. Küprose tervishoiuasutused on teatanud, et võimalik uus varinat ei ole murettekitav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles