Otsustatud: Austrias on täiskasvanutele alates veebruarist vaktsineerimine kohustuslik (10)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Austria parlament võttis täna vastu seaduseelnõu, millega muudetakse vaktsineerimine täiskasvanutele kohustuslikuks.
Austria parlament võttis täna vastu seaduseelnõu, millega muudetakse vaktsineerimine täiskasvanutele kohustuslikuks. Foto: Lisa Leutner/ap/scanpix

Austria parlament võttis vastu seaduseelnõu, millega muudetakse riigis täiskasvanutele vaktsineerimine koroonaviiruse vastu kohustuslikuks, vahendab Frankfurter Allgemeine.

Ettepanekul oli parlamendis laiapõhjaline toetus: 170 kohalviibinud saadikust oli eelnõu poolt 137. Lisaks koalitsioonierakondadele - Austria Rahvaparteile (ÖVP) ja Rohelistele - tuli eelnõule poolthääli ka sotsiaaldemokraatlikust parteist (SPÖ) ja liberaalidelt (APOS). Ainsa erakonnana on mitu kuud väldanud debati jooksul olnud vastu paremäärmuslik Vabaduspartei (FPÖ).

Roheliste parteisse kuuluv terviseminister Wolfgang Mückstein sõnas, et seaduseelnõu aitab eelkõige kaitsta inimesi tulevikus tekkivate viirustüvede vastu. FPÖ juhi Herbert Kickli arvates on tegemist «katsega tappa inimeste väärikus ja vabadus».

Seaduseelnõu jõustub veebruari algusest. Sellega saab Austriast esimene riik Euroopas, kus on vaktsineerimine täiskasvanud inimestele (alates 18 eluaastast) kohustuslik. Erand tehakse lapseootel naistele ning kindla meditsiinilise vastunäidustusega inimestele.

Saksa väljaande kohaselt võetakse riigis kasutusele süsteem, millega on võimalik kõigil, kes on vaktsiinisüsti saanud, osaleda loosimises, kus saab võita 500 eurot. Samuti saavad vaktsineerimiskvoodi täitnud kohalikud omavalitsused riigilt rahalist boonust.

Seadust rikkuvaid inimesi ootab ees rahaline trahv vahemikus 600-3600 eurot. Vaktsineerimisstaatust hakkavad korrakaitseametnikud kontrollima alates märtsi keskpaigast, varem trahve ei väljastata. Kui politsei on tabanud vaktsineerimata inimese, on tal siiski võimalik trahvi vältimiseks kahe nädala jooksul lasta end vaktsineerida, vahendab väljaanne.

Pealinnas Viinis on viimaste kuude jooksul toimunud mitu meeleavaldust, kus kümned tuhanded inimesed on seaduseelnõu vastu protesteerinud.

Seni on Austrias vaktsineeritud 71,5 protsenti elanikest, mis on mitu protsendipunkti vähem, kui paljudes teistes Euroopa Liidu riikides. Viiruse tagajärjel on surnud pea 14 000 inimest.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles