Soome teadlaste loodud ninasprei aitab vältida kõiki koroonavariante

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soome teadlased on välja töötanud ninasprei, mis on efektiivne kõikide koroonaviiruse variantide vastu, kirjutab The Weather Channel

Soome teadlased on välja töötanud uudse ninasprei, mis on efektiivne kõigi Covid-19 variantide vastu ja hoiab ära nakatumise kaheksa tunni jooksul pärast kasutamist. Ninasprei koosneb Soome Helsingi ülikooli teadlaste poolt välja töötatud molekulist koroonaviiruse ogavalgu aktiveerimiseks. Tulemusi ei ole veel eelretsenseeritud.

Katsed on näidanud, et molekul nimega TriSb92 kaitseb koroona nakkuse eest kuni kaheksa tundi, isegi siis kui kokkupuuterisk on kõrge. Erinevalt vaktsiinide kaitsest algab TriSb92 toime kohe pärast selle manustamist.

«Loomkatsetes pakkus ühele hiirele nasaalselt manustatud TriSb92 kaitset koroonanakkuse eest olukorras, kus kõik teised hiired olid nakatunud,» ütles Anna Makela.

Uuringutest selgus, et TriSb92 takistas isegi SARSi levikut. 

Professor Kalle Saksela märkis, et seda tüüpi viirusvastased ravimid ei asenda vaktsiine. «TriSb92 võib olla kasulik inimestele, kellele vaktsiini kaitsest ei piisa või inimestele, kes satuvad kõrge kokkupuuteriskiga olukorda,» lisas Saksela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles