Norra kaotab omikroni levikust hoolimata enamiku koroonapiiranguist (4)

Copy
Norra peaminister Jonas Gahr Støre.
Norra peaminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kay Nitfield/POOL/EPA/Scanpix

Norra teatas teisipäeval, et tühistab omikronvariandi põhjustatud nakkuste kasvust hoolimata enamiku oma Covidi piirangutest, öeldes, et ühiskond peab õppima viirusega «koos elama».

Omikronvariant on põhjustanud Norras juhtumite arvu hüppelise kasvu, kuid raskelt haiglaravil viibivate Covidi patsientide arv ei ole laialdaselt vaktsiiniga hõlmatud elanikkonna hulgas suurenenud.

«Oleme lõpuks jõudnud punkti, kus saame tühistada paljud tervisemeetmed, millega oleme sel talvel pidanud elama,» ütles peaminister Jonas Gahr Støre pressikonverentsil.

«Peame hakkama elama kõrge nakkustasemega – saame kõrge nakkustasemega elatud,» lisas ta.

Norralased ei pea karantiini minema, kui on olnud nakatunud inimesega kontaktis, kuigi igapäevane testimine on viie päeva jooksul soovitatav ja Covidi juhtumite isolatsiooniperiood väheneb kuuelt päevalt neljale.

Kaugtöö ei ole enam kohustuslik ning piiramatu arv inimesi saab külastada teisi peresid ja osaleda spordiüritustel.

Riiki sisenevad reisijad ei pea enam testimist läbima ning lõpevad ka alkoholimüügi piirangud baarides ja restoranides.

Meetmed jõustuvad teisipäeval kell 23.00.

Maskid jäävad kohustuslikuks kohtades nagu ühistransport ja kauplused, kus ei ole võimalik järgida soovitatud ühemeetrise sotsiaalse vahemaa reegleid.

Norra ei lähe seetõttu nii kaugele kui naaberriik Taani, millest sai teisipäeval esimene Euroopa Liidu riik, mis eemaldas kõik oma kodumaised Covidi piirangud.

Norras, kus peaaegu 91 protsenti elanikkonnast on täielikult vaktsineeritud, on registreeritud üle 781 000 juhtumi ja 1440 viirusega seotud surma.

Norra rahvatervise instituudi hinnangul võis tänavu suveks nakatuda kolm kuni neli miljonit inimest riigi 5,4 miljonisest elanikkonnast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles