Komisjon tahab pikendada ELi digitaalse Covid-tõendi kasutust

BNS
Copy
COVID tõendite kontroll Eesti Draamateatris. Foto on illustratiivne
COVID tõendite kontroll Eesti Draamateatris. Foto on illustratiivne Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjon tegi neljapäeval ettepaneku pikendada Euroopa Liidu (EL) digitaalse Covid-tõendi kasutust ühe aasta võrra kuni 30. juunini 2023.

Covid-19 viirus on Euroopas endiselt laialt levinud ja praegu ei ole võimalik ette näha, milliseks kujuneb olukord aasta teisel poolel, teatas komisjoni esindaja. Määruse kohaldamisaja pikendamine tagaks selle, et juhul, kui liikmesriigid säilitavad teatavad rahvatervise meetmed, saavad inimesed ELis reisides jätkata digitaalse Covid-tõendi kasutamist.

«Me ei saa prognoosida, kuidas pandeemia edasi kulgeb, kuid me saame tagada selle, et kodanikel oleks jätkuvalt kasutada tõend, mis toimib ja mida aktsepteeritakse kõikjal, kuhu nad lähevad. Kui tõendi kasutust ei pikendata, võime jõuda olukorda, kus iga liikmesriik kasutab omaenda süsteemi, mis tooks palju segadust ja takistusi,» rääkis komisjoni õigusküsimuste volinik Didier Reynders.

Ta lisas, et digitaalne Covid-tõend on tõhus vahend ohutu ja takistusteta reisimise hõlbustamiseks, mis võimaldab meil Euroopas turvaliselt ringi liikuda. 

Komisjon tegi veel ettepaneku, et tõendi väljastamise aluseks võivad olla ka laboripõhised antigeenitestid, ning et edaspidi kantaks isiku vaktsineerimistõendile kõigi mis tahes liikmesriigis tehtud vaktsiinidooside arv, mitte ei piirduta vaid tõendi väljastanud liikmesriigi andmetega.

ELi digitaalse Covid-tõendi riigisisese kasutuse üle otsustavad ka edaspidi liikmesriigid ise.

Komisjoni ettepanekut hakkavad arutama Euroopa Parlament ja nõukogu. Praegune Covid-tõendit puudutav määrus võeti vastu mullu 14. juunil ja määruse kohaldamisaeg peaks lõppema tänavu 30. juunil.

ELi digitaalne Covid-tõend aitab kodanikel pandeemia ajal turvaliselt kogu ELis reisida.

Praeguseks on liikmesriigid välja andnud üle 1,2 miljardi tõendi. See on osutunud ainsaks rahvusvaheliselt laialdaselt toimivaks Covid-19 tõendite süsteemiks.

31. jaanuari seisuga on ELi koroonatõendi süsteemiga ühinenud 33 kolmandat riiki ja territooriumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles