Siret Kotka: laste vaktsineerimine on ja jääb vabatahtlikuks

PM Tervis
Copy
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Siret Kotka ütles teisipäeval pärast parlamendis toimunud avalikku arutelu laste vaktsineerimise teemal, et laste vaktsineerimine on ja jääb vabatahtlikuks.

Kotka sõnul on maailma juhtivad tervishoiu organisatsioonid soovitanud kaaluda 5-11-aastaste laste vaktsineerimist Covid-19 vastu ja käesoleva aasta alguse seisuga on alustatud nimetatud vanuserühmas vaktsineerimise võimaldamisega peaaegu kõigis Euroopa Liidu (EL) riikides.

«Pean vajalikuks rõhutada, et laste vaktsineerimine on võimalus, mitte kohustus ning tegemist on vabatahtliku otsusega. Vaktsineerimine kahtlemata tõstab immuunsust, kuid samas tuleb arvestada, et lapsed põevad Covid-19 kergemalt ja Eestis on nimetatud haigusjuhu tagajärjel surnud kaks last,» lausus Kotka.

Kuna tegemist on vaid kaks aastat kestnud viirusega, siis õpivad teadlased ja arstid selle üksikasju alles tundma, märkis Kotka. «Omikroni tüve valguses peaks eelkõige kaaluma vaktsineerima neid lapsi, kes on riskirühmas. Niimoodi on võimalus vältida võimalikku tüsistust või hoida ära raskelt haigestumist,» selgitas Keskerakonna fraktsiooni liige.

«Vastakaid arvamusi on tekitanud ka laste testimine koolides ja terviseandmete avaldamine. Panen koolijuhtidele südamele, et kõik vaktsineerimise ja testimisega seotud protseduurid oleksid võimalikult delikaatsed, et säästa laste vaimset tervist,» rääkis ta.

Kotka avaldas headmeelt, et alates sellest nädalast ei pea karantiini jääma koolis, lasteaias või huviringis Covid-positiivsega lähikontaktis olnud lapsed ja õpilased, sõltumata sellest, kas nad on vaktsineeritud või vaktsineerimata ning alates 14. veebruarist ei küsita alaealistelt enam Covid tõendit.

«Alaealised on pidanud pikalt taluma distantsõpet ja isoleeritust ning valitsuse poolt vastu võetud leevendused aitavad kaasa tavapärase elukorralduse taastumisele,» lisas Kotka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles