Teadusnõukoja liige Pärt Peterson: omikroni läbipõdemine ei anna tugevat immuunsust

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tartu Ülikooli molekulaarimmunoloogia professor ja teadusnõukoja liige Pärt Peterson selgitas, et inimesed, kes praegu põevad omikroni ja ei ole varasemalt vaktsineeritud ega läbi põdenud, peaksid ennast ikkagi ka vaktsineerima, sest üksnes omikroni kergekujuline põdemine ei anna piisavalt kaitset.

Petersoni sõnul on omikron teistsugune viirustüvi, sest eelnevalt vaktsineerimata-läbipõdemata inimestel kipub omikroni põdedes tekkivate antikehade tase jääma madalaks.

Pärt Peterson.
Pärt Peterson. Foto: Kristjan Teedema

«Tekib väga spetsiifiline omikroni-vastane immuunsus ja see ei ole väga tugev. Probleem tekib siis, kui need inimesed kunagi tulevikus kohtavad täiesti uut tüve, mis on patogeensem. Siis neil inimestel tegelikult ei ole kaitset uue tüve vastu,» selgitas Peterson ning lisas, et uute tüvede teke on tõenäoline.

Lisaks tõi Peterson välja, et kui omikroni kerge läbipõdemise tulemusel tekkinud antikehade tase mõne kuu pärast väheneb, võivad need inimesed omikroniga ka uuesti nakatuda.

«Tahan südamele panna, et inimesed, kes praegu põevad omikroni ja ei ole varasemalt vaktsineeritud ega läbi põdenud, peaksid ennast ikkagi ka vaktsineerima. See annaks neile mitmekesisema immuunkaitse nii varasemate kui järgmiste tüvede suhtes,» ütles Peterson.

Allikas: vaktsineeri.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles