WHO: koroonaviiruse nakatumus kasvab Ida-Euroopas

Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Euroopa büroo andmeil on tervishoiuametnikud hakanud pöörama tähelepanu Ida-Euroopale, kus kuues riigis, sealjuures Venemaal ja Ukrainas, on täheldatud Covid-19 nakkusjuhtumite kahekordistumist viimase kahe nädala jooksul.

WHO Euroopa direktor Hans Kluge ütles teisipäeval, et 53 riigist koosnev Euroopa piirkond on teatanud kokku enam kui 165 miljonist koroonanakkusest ja 1,8 miljonist viirusega seotud surmast. Neist surmadest 25 000 registreeriti mullu.

«Praegu on meie fookus WHO Euroopa regiooni idaosas,» ütles Kluge pressikonverentsil, viidates Covid-19 omikronvariandi kõrgele nakkavusele. «Viimase kahe nädala jooksul on Covid-19 juhtumid enam kui kahekordistunud kuues riigis... (Armeenias, Aserbaidžaanis, Valgevenes, Gruusias, Venemaa Föderatsioonis ja Ukrainas).»

«Nagu arvati, siis omikronlaine liigub itta: kümme idapoolset liikmesriiki on sellest variandist teatanud,» lisas ta.

Omikron on aga viiruse kergem variant ning tervishoiusüsteemid enamikes riikides pole surve all.

Kluge tahtis rõhutada ka vaktsineerimismäära parandamise tähtsust. Ida-Euroopas ollakse kaitsepookimisel ülejäänud Euroopast maas. Tema sõnul on vähem kui 40 protsenti inimestest vanuses 60 või enam eluaastat end täielikult koroonaviiruse vastu vaktsineerinud Bosnias, Bulgaarias, Kõrgõzstanis, Ukrainas ja Usbekistanis.

Ta kutsus valitsusi ja tervishoiuametnikke uurima kohalikke põhjuseid, mis mõjutavad madalat vaktsiininõudlust ning «sekkuma vastavalt olukorrale, et suurendada vaktsineerimismäära kiiresti, ning seda vastavalt kontekstipõhistele tõenditele».

Kluge ütles, et praegu pole käes tühistada koroonapiiranguid, mis tõendatavalt kaitsevad Covid-19 leviku eest.

WHO Euroopa haru juht tõi välja ka positiivset, viidates kõrgele immuunsusele läbi vaktsineerimise või nakkusest tervenemise. Samuti on peatselt läbi talvehooaeg, mis sunnib paljud inimesed kogunema siseruumides, kus viirus levib kergemini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles