Pandeemia esimesel aastal sündinud beebide areng oli tavalisest aeglasem (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Perearst Piret Rospu kirjutab portaalis Med24, et pandeemia esimesel aastal sündinud lapsed said kuue kuu vanuses arengut hindaval testil nii sotsiaalsete kui motoorsete oskuste eest kehvemad tulemused kui enne pandeemiat sündinud lapsed. Tulemused olid kehvemad sõltumata sellest, kas nende emad olid raseduse ajal Covid-19 põdenud või mitte.

Uuringusse haarati 255 beebit vahemikus märtsist detsembrini 2020. Ligi pooled emadest olid mingil raseduse hetkel Covid-19 põdenud, suurem osa kergelt või asümptomaatiliselt.

Laste arengu hindamise tulemusi võrreldi 62 pandeemiaeelsel ajal sündinud lapse tulemustega. Raseduse ajal viirusinfektsioone põdenud emade lastel on suurem neuropsühhiaatrilise arengu häirete tõenäosus, seetõttu oletati, et ka raseduse ajal Covid-19 põdenud emade lastel leitakse mingeid erinevusi. See siiski ei osutunud tõeks, pandeemia ajal nii Covid-19 põdenud kui mittepõdenud emade laste arengu osas erinevusi ei leitud.

Pandeemiabeebidel olid pisut kehvemad tulemused jämemotoorika, peenmotoorika ja sotsiaalsete oskuste valdkonnas, kuid muutusi ei olnud suhtlemise ega probleemilahendamisoskuste osas. Erinevused ei olnud suured ega vastanud tõelistele arengus mahajäämuse kriteeriumitele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles